Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättrade resor till Umeå från Östersund

Från augusti nästa år kommer resande från Östersund till Umeå att kunna åka med Norrtåg över Sundsvall.

En klar förbättring för exempelvis patienter som slipper landsvägsbussen.

Men bor man norr om Östersund blir det vissa försämringar. De som ska åka till Umeå med buss 63 kan exempelvis tvingas byta buss i Dorotea.

• Det har sagts att det blir färre turer till Umeå med buss 63 framöver?

– Det kan jag inte bekräfta, säger planeringschef Ruth Ericsson på Länstrafiken. Avtalet för den bussen löper till juni 2011 så inget är på gång nu.

– Men det vi har tittat på är om vi inför en kommande upphandling skulle samordna trafiken på linje 45 och 63 delen Östersund och Dorotea

• Vad innebär det för resenärerna?

– Att man kliver på i Östersund åker till Dorotea och då blir det byte av buss där för dem som antingen ska norrut i inlandet eller till Umeå. Men det inte klart ännu eftersom frågan har komplicerats.

Hon berättar att det kommer att bli en förändring av lagstiftningen för trafikhuvudmännen som innebär att de i första hand ska se om det finns kommersiella aktörer som vill bedriva trafik. Det kan alltså innebära att det finns någon annan som vill köra den här trafiken.

• Patienter som behandlas i Umeå är oroliga över att det ska dras in turer?

– Det ryktet kan jag inte bekräfta, men däremot ska Norrtåg i augusti 2011 trafikera Östersund-Sundsvall-Umeå och vi tror att det kommer att ske en överströmning av patienter från bussen dit.

– Bor man i Östersund går det att resa med tåget på fem timmar medan det tar sex timmar med buss. Sjukresenärerna får klart också en mycket bekvämare resa.