Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättra lärarnas arbetsvillkor

För 20 år sedan tog man ifrån lärarna rätten att fritt disponera sin arbetstid förutom schemalagd tid och gemensamma möten.

Annons

Var det ingen som märkte att, efter genomförandet så försvann inom bara fem år den bästa delen av lärarkåren till det privata näringslivet?

Vilken privat arbetsgivare skulle klara av att förlora den bästa fjärdedelen av arbetskraften?

Åderlåtningen av lärarkåren har på 2 000-talet märkts mycket tydligt då elevernas skolresultat stadigt försämrats och särskilt då de senaste 2 – 3 åren!

Var är vi när 20 – 30 procent av eleverna inte har betyg för att gå vidare till gymnasieutbildning?

För 20 år sedan var det närmast sällsynt att någon elev inte hade betyg för att fortsätta till gymnasiet.

Nu är riksdagen på gång med att förändra (läs försämra) och förlänga arbetstiden ytterligare, genom att förlägga all arbetstid till skolan.

Är det ingen som vet att inte alla lärare har en egen arbetsplats och dator i skolan? Ingen som vet att föräldrakontakter oftast sker på kvällar?

Det ska vara klåfingriga, omdömes- och uppgiftslösa svenska politiker som för andra gången skall ändra på ett vinnande koncept, och nu till en ännu sämre.

En grundskolelärare har i de flesta fall högskoleutbildning och deras medellön är 23 500 kronor i månaden. En industriarbetare utan högskola har ungefär samma lön.

För 30 år sedan hade en lektor 5 – 6 gånger mer i lön! Med en redan dålig lön och en försämrad arbetstid så slår man väl i sista spiken i utbildningskistan.

Vad som behövs i stället för en bunden arbetstid- och plats är ett lönepåslag på 50 – 75 procent från grundskolelärare – gymnasielärare – adjunkt till lektor.

Det är enda chansen att vända utbildningen på rätt köl.

Före detta adjunkt och rektor

J Är det ingen som vet att inte alla lärare har en egen arbetsplats och dator i skolan? Ingen som vet att föräldrakontakter oftast sker på kvällar?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel