Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändringar på gång inom skolan i Brunflo

Flytt av skolbarn eller bygga nytt. Det är de två huvudalternativen för att lösa skolsituationen i Brunflo. I går hölls ett möte där Brunfloborna fick information om läget.

Annons

Skolorganisationen i Brunflo står inför relativt stora förändringar framöver. Men det handlar om angenäma problem enligt Åsa Rindefalk Grahn som är chef för skolorna i området.

– Det befolkningsunderlag som vi har att ta hänsyn till visar att vi behöver en ny förskoleavdelning 2011 och ytterligare en 2012, säger hon.

Det stora antalet nytillkomna barn i Brunflo skolområde leder alltså till att det behövs fler platser inom förskolan. Efterfrågan av förskoleplatser kan i sin tur få följder som påverkar hela skolorganisationen. I går kväll hölls ett möte i Brunflo där representanter från Östersunds kommun informerade om läget och presenterade några alternativa lösningar för framtiden.

För att skapa fler platser inom förskolan så finns i huvudsak två alternativ berättar Åsa Rindefalk Grahn. Ett spår är att flytta fjärde- och femteklassare från Storvikenskolan till Kastalskolan där det i dagsläget finns outnyttjade lokaler. På så sätt kan nya förskolebarn få plats på Storvikenskolan. En sådan lösning genomfördes redan för ett år sedan då eleverna i fjärde och femte klass på Sörgårdsskolan fick flytta till Kastalskolan.

– Det andra spåret är att bygga nytt. Men visst, det blir ju dyrare, säger Åsa Rindefalk Grahn.

En ny förskola med fyra avdelningar beräknas kosta cirka 28 miljoner kronor. En flytt av elever till Kastalskolan kostar bara en bråkdel. Däremot så rymmer Kastalskolan inte alla elever från fjärde till nionde klass när de stora barnkullarna blir äldre. Väljs den lösningen måste även Kastalskolans lokaler utökas någon gång kring år 2016.

– Vi kan ha de här fyrfemmorna fram till ett visst årtal men sedan räcker Kastalskolan inte till. Det är en strategisk fråga hur vi ska tänka, säger Åsa Rindefalk Grahn.