Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändra arbetsförmedlingen

Annons

Att vara arbetslös i dagens Sverige är att alltid gå med en stor klump i magen. Att alltid känna sig mindre värd. Att inte våga säga sanningen när människor frågar vad man jobbar med. Att ständigt gå och oro sig för ekonomin och att A-kasse dagarna snart är slut. Jag vet att det är så, för jag är själv arbetslös!

Jag vet också hur det känns att besöka Arbetsförmedlingen, eller Arbetsförnedringen som någon sa, att i en grupp på ca 20 sitta och skriva en handlingsplan för hur du ska komma i arbete. Till det kommer att du varje månad ska registrera en aktivitetsrapport på vad du gjort under månaden för att komma närmare arbetsmarknaden. Om inte Arbetsförmedlingen tycker att du gjort tillräckligt kan du mista din A-kassa. När jag frågar vad som räknas som tillräckligt får jag ett luddigt svar av arbetsförmedlaren, som erkänner att hon inte riktigt har koll. Bäst att skriva så mycket man bara kan mumlar en kvinna.

En man 50 plus, sitter och tittar ner på sina händer och förklarar med gråten i halsen att han inte har någon dator. Den 25-åriga handläggaren säger hurtigt, att det finns att låna på förmedlingen. Han svarar med tjock röst att han aldrig har använt en dator och tror inte han klarar av att rapportera.

Jag blir arg och frågar arbetsförmedlaren, hur hon tycker att den nya arbetslinjen fungerar? Jag påpekar också att det är förnedrande att i grupp sitta och diskutera sina individuella problem. Hon svarar mig, att också hon vill ha enskilda träffar med oss, men det finns det inga resurser till. Jag får känslan av att hon inte hellre tycker att arbetsförmedlingen i nuläget inte fungerar som den ska.

När vi socialdemokrater vinner valet vill vi omgående fatta beslut om en nystart för Arbetsförmedlingen för så här får man inte behandla människor! Arbetsförmedlingen ska fokusera på att förmedla jobb inte administrera arbetslösheten! Vi måste också bygga upp förtroendet för arbetsförmedlingen igen hos arbetsgivare och arbetslösa. Ge alla som söker jobb ett individuellt och professionellt stöd, oavsett yrkesbakgrund, ålder eller utbildningsnivå. Vi vill rensa upp i åtgärdsdjungeln och införa individuellt stöd från dag ett. Näringslivets behov av arbetskraft måste också få vara med och styra insatserna. Vi behöver få riktiga jobb istället för passiva åtgärder. Det behövs också ett särskilt ungdomsteam för att tackla ungdomsarbetslösheten.

Vad det gör med en människa att gå arbetslös utan att få hjälp och stöd, förstår bara de som själva har varit med om det. Den så kalkade arbetslinjen bryter ner och förnedrar människor, leder till ökade klyftor och utanförskap. Den 14 september kan vi ändra på det!

Fredrik Reinfeldt, kom i håg att alla kan bli arbetslös, även en statsminister!

Marie Olofsson, Socialdemokraterna

Kandidat till Kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel