Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrars protester tog skruv

Länge såg det ut som Familjecentralen i Svenstavik skulle läggas ner.

Men politikerna lyssnade på protesterna och verksamheten blev kvar.

Nu har en ny termin på centralen dragit i gång.

I det första budgetutkastet inför 2010 fick Familjecentralen i Svenstavik inga pengar. Och verksamheten, som i olika omfattning varit i drift sedan början av 2000-talet, riskerade att stängas för gott.

– Jag blev så arg när jag hörde talas om förslaget. Politikerna vet inte vad vi gör här och hur viktigt vi föräldrar tycker att det här är, säger Mona Jönsson Lusth, mamma till sex barn varav den yngsta är knappt ett år gammal.

Tillsammans med flera andra föräldrar ifrågasatte Mona Jönsson Lusth varför just Familjecentralen måste stryka på foten. Efter en rad påtryckningar beslutade sig politikerna till slut för att behålla verksamheten i reducerad tappning.

– Familjestöd tycker vi är viktigt och är därför glada att Familjecentralen blev kvar – även om det inte är i samma utsträckning som tidigare, säger Margit Andersson, enhetschef för kommunens individ- och familjeomsorg och en av de ansvariga för Familjecentralen.

Även de berörda föräldrarna är glada att politikerna beslutade sig för att behålla Familjecentralen.

– Jag tror att många föräldralediga i större utsträckning skulle sitta ensamma hemma utan någon kontakt med andra vuxna om Familjecentralen inte fanns, säger Jessica Westerlund, flerbarnsmamma.

I samma veva som Familjecentralen räddades från nedläggning stod det klart att verksamheten av olika anledningar stod utan lokaler och en intensiv jakt på en ny plats att hålla till på påbörjades.

– Vi tog kontakt med Svenstakyrkan och fick tillstånd att låna en lokal av dem, berättar Margit Andersson.

I samarbete med Svenstakyrkan och Jämtlands läns landsting erbjuder nu Bergs kommun sedan i maj gravida och föräldrar med barn upp till sex år en mötesplats en gång i veckan. Tanken är att blivande och nyblivna mammor och pappor tillsammans med sina barn ska kunna umgås och byta erfarenheter med varandra. Förutom en hel del erfarenhetsutbyte hoppas de ansvariga att Familjecentralen ska kunna samarbeta med andra kommunala verksamheter och ordna aktiviteter för familjerna.

– Det kan till exempel vara bokläsning för små barn i samarbete med biblioteket, kostrådgivning av kommunens kostchef och babysim, säger Cecilia Medalen, som är rektor på Svenstaviks skola och som i början av den här terminen kommer att vara huvudansvarig på Familjecentralen.

Förra veckan nyinvigdes Familjecentralen och i onsdags inleddes höstterminen på allvar.