Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrars oro togs inte på allvar

Distriktssköterskorna på en hälsocentral i länet tog inte tillräcklig hänsyn till föräldrarnas oro när deras barn haft hög feber under ett och halvt dygn.

Det slutade med att barnet blev allvarligt sjuk och hamnade på sjukhus. Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria om fördröjd diagnos.

Barnet hade diffusa besvär i nedre delen av magen. Föräldern ville utesluta urinvägsinfektion då barnet skulle resa bort nästa dag, men urinprovet visade sig vara normalt bortsett från lite blod.

Distriktssköterskan bedömde att blodet kunde komma från en hudrispa i underlivet eftersom det inte fanns några tecken på urinvägsinfektion.

Men föräldern informerades om att barnet kunde söka vård vid behov på den ort dit barnet skulle resa.

Fem dagar senare lades barnet in på sjukhus på grund av njurbäckeninflammation som krävde intravenös antibiotikabehandling.

Jämtlands läns landsting har i sin utredning identifierat flera brister, bland annat brister i bedömning och förhållningssätt. Det övervägdes heller inte om att kontakta distriktsläkare alternativt barnmottagningen. Det togs inte tillräcklig hänsyn till förälderns oro.

Landstinget planerar därför också att utarbeta vårdprogram för urinvägsinfektion hos barn. Rutiner ska även skapas för när distriktssköterska vid hälsomottagning ska kontakta läkare.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bedömer att landstinget har vidtagit de åtgärder som behövs för att inte detta ska hända igen.