Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrarna mobiliserar mot ungdomsfylleriet - ”Nu tinar ungdomsfyllan fram”

Intensivkonsumtionen av alkohol ökar bland ungdomar.

Hälften av Sveriges skolelever dricker en vinflaska eller mer minst någon gång i månaden.

I Berg mobiliserar nu föräldrar och fältassistenter inför den stundande högsäsongen för ungdomsfylla.

Alkoholkonsumtionen bland unga går i cykler, enligt Irene Frykeskog vid socialtjänstenheten Bergssprängarna i Bergs kommun. Under vissa perioder är det många ungdomar som dricker alkohol och använder narkotika, medan de andra gånger är hur lugnt som helst på den fronten.

Just nu upplever både Irene Frykeskog, hennes kollegor och tonårsföräldrarna i kommunen att många barn och ungdomar i Svenstavik med omnejd är inne i en sådan period. Framför allt är det ungdomars attityd till alkohol och droger som blivit mer frisinnad, anser de.

– De tycker att det är okej att testa droger. Jag tror att många resonerar att narkotika väl inte kan vara så farligt – att det är ungefär som en fylla, säger Maud Dahlström, som har fyra barn.

– Jag får också uppfattningen om att de inte är lika måna om varandra länge. Somnar någon i en snödriva får han eller hon ligga kvar, tillägger Anette Molin, även hon tonårsförälder.

Under så kallade föräldracirklar, där tonårsföräldrar träffas för att diskutera och stötta varandra, som arrangerades i Svenstavik i höstas beslutade sig ett gäng föräldrar för att åter igen börja nattvandra i Svenstaviksområdet. Det är långt i från första gången som det nattvandras i Berg, men nu tyckte föräldrarna att det var dags för ett omtag. Sedan dess rör sig ett par vuxna ute under helgerna.

– Det handlar mest om att vi ska finnas till om det är någon som behöver oss, säger Irene Frykeskog.

– Behöver någon hjälp ska det bara vara att haffa första bästa röda nattvandrarjacka, fortsätter hon.

Och det verkar som ungdomarna tycker att det känns rätt skönt att det finns vuxna som rör sig ute under kvällar och helger. När LT i fredags följde med nattvandrarna var det mycket ungdomar ute på byn, men de flesta var nyktra och städade. 16-åriga Johanna Sigurborgardottir var en av dem. Johanna lovordar Irene Frykeskog och hennes kollegor.

– Det här är världens bästa sosskärring, säger hon och syftar på Irene.

Irene Frykeskog blir uppriktig glad över uttalandet. Att ordet ”sosskärring” av andra kan upplevas som negativ laddad tar hon inte fasta på.

– Omdömet är uppriktigt och hjärtligt. Det är kommentarer som den här som gör mitt jobb till världens bästa, säger hon.

Sedan omstarten av nattvandringen i höstas har vandrarna hittat ett par fester med allt för unga deltagare. De har också sett till att berusade ungdomar fått skjuts hem.

Informationen om var festerna är någonstans får de från andra föräldrar, diskussionsforum på internet – och från ungdomarna själva.

– Vi har faktiskt ungdomar som skickar sms om de hör talas om att det ska vara fest någonstans, säger Irene Frykeskog.

Och de kommande månaderna räknar Bergssprängarna och tonårsföräldrarna med att ungdomsfylleriet kommer att öka. Det är främst cider och öl som florerar men också hemmabränd sprit är i omlopp.

– Det är ett väldigt säkert vårtecken. När det blir varmare och ljusare ute firas det med alkohol, säger Irene Frykeskog.

Nu hoppas de föräldrar som engagerar sig i nattvandringen att fler ska ansluta.

– Det här är jätteviktigt. Och även om det inte är en nattvandringskväll tycker jag att fler vuxna borde ta sig en kvällspromenad för att kolla läget på byn, säger Maud Dahlström.

Men det är inte bara nattvandrarna som letar upp ungdomarna. Det är även ungdomarna som letar upp nattvandrarna. När LT var med under vandringen i fredags bjöd föräldrarna under natten in till grillkalas utanför ungdomscenter i Svenstavik. På menyn stod grillad korv och festis.

– Det är verkligen viktigt att betona hur roligt vi har under nattvandringarna - både med varandra och med ungdomarna, säger Irene Frykeskog.

– Den ena är inte klokare än den andra, men det är det som är grejen. Vi skrattar alltid väldigt mycket, fyller Maud Dahlström i.