Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar måste ta ansvar

Nya Moderaterna vill ha mer kunskap i svensk skola. Därför har vi givit tre besked. För det första ska varje elev få rätt stöd i tid. För det andra, varje elev ska få mer tid med sin lärare. För det tredje, varje elev ska ha en skicklig lärare. Samtidigt menar vi att detta inte räcker. Därför vill vi ha ett handslag med Sveriges föräldrar för att gemensamt ta ansvar för att höja kunskapsresultaten.

Efter PISA har OECD djupstuderat de svenska elevernas skolresultat samt skälen till varför de är lägre än i andra länder. Sverige skiljer sig inom vissa områden. Det ena är tiden som en elev får med en skicklig lärare. Det andra handlar om förväntningar, både elevens förväntningar på sig själv, men även vilka förväntningar som föräldrar, lärare och andra runtomkring ställer på eleven. Här har vi ett gemensamt ansvar och politiska åtgärder kan inte ensamma förändra detta. Därför krävs det ett handslag.

Dataspel kan ha en positiv inverkan på barn och ungas utveckling av nya förmågor. Därför har vi flera förslag för mer modern teknik i skolan. Vi vill inrätta en webbaserad utbildningsplattform, vi vill genomföra ett lärarlyft med fokus på IT och vi vill ge Skolverket ett uppdrag att främja och utveckla IT-användningen i skolan.

Samtidigt tar vi de fallande kunskapsresultaten på stort allvar och är villiga att vända på varenda sten för att komma till rätta med detta. När vi ser att särskilt pojkars läsförståelse faller samtidigt som hälften av de femtonåriga pojkarna som spelar dataspel gör detta mer än 3 timmar per dag måste vi ställa frågan om det finns ett samband. OECD pekar på att ett sådant samband finns. I en rapport som analyserar resultaten i PISA 2009 framgår det att elever som tillbringar lite mindre tid framför datorn lyckas bättre med digital läsning än de som sitter där längre. Självklart är det inte datorspelen i sig som ger negativa effekter – utan överkonsumtion.

Skolan, lärarna och politiken kan göra mycket – men att se till att eleverna gör sina hemläxor och lägger sig i tid är främst ett ansvar för föräldrarna. Vårt handslag med Sveriges föräldrar handlar därför om att stärka elevers kunskaper för att alla ska nå kunskapsmålen och få en bra start i livet.

 

Tomas Tobé (M), ordförande för riksdagens utbildningsutskott

Hanif Bali (M), riksdagsledamot och gamer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel