Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar känner sig snuvade

Uppretade föräldrar till elever på Sånghusvallen mötte politiker och skolplanerare på Krokoms kommun på måndagskvällen.

– Jag flyttade till Sånghusvallen och byggde hus för flera miljoner utifrån information om att det skulle finnas en F-5-skola där, säger Carola Eriksson, en av föräldrarna.

Annons

Krokoms kommun hade på måndagen kallat till ett stormöte med föräldrar till elever på Sånghusvallens skola som är för liten för att ta emot alla barn i området.

Politikerna Karin Wallén (C) och Linus Kimselius (M) från barn- och utbildningsnämnden försökte tillsammans med skolledarna Birgitta Lundgren, Elisabeth Englund och Kajsa Eklund förklara för uppretade föräldrar varför skolan inte räcker till.

– Vi har kallat till det här mötet för att vi ska kunna hitta en hållbar långsiktig lösning, sade Linus Kimselius.

Krokoms kommun har störst andel barn under nio år av sin befolkning av alla kommuner i hela Norrland. Inflyttningen i Sånghusvallen och de östra delarna av kommunen har varit en stark faktor i det.

De stora barnkullarna är ingen tillfällig ökning.

– Vi ser att det kommer öka under lång tid, säger Linus Kimselius.

Enklaste lösningen hade varit att bygga ut Sånghusvallens skola. Men enligt kommunens utredning så finns det bara mark för att bygga ut två klassrum till. I stället kan en tillfällig lösning vara att från årskurs fyra låta eleverna åka skolskjuts till Ås skola som ligger ungefär fyra kilometer bort.

Så ska den akuta situationen till hösten, läsåret 2014-2015, lösas.

Men även Ås skola är fylld till bredden och det skulle behövas ställas upp baracker för att klara de extra eleverna.

– Det finns plats för moduler vid Ås skola. Det gör inte det vid Sånghusvallen, säger Karin Wallén.

Carola Eriksson var en av föräldrarna som var på mötet. Hon känner sig lurad.

– Jag flyttade till Sånghusvallen och byggde hus för flera miljoner utifrån information om att det skulle finnas en F-5-skola där. Jag hade aldrig flyttat från Östersund om det inte hade funnits, säger hon.

Det handlar om drygt fyra kilometer till skolan i Ås. Barn i andra delar av Krokom som exempelvis Alsens skola åker längre.

– Jamen då hade jag kunnat flytta till Alsen. Jag flyttade till Sånghusvallen utifrån den information jag fick om att det skulle finnas en F-5-skola.