Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar kämpar för sitt Pilgrimstad

En grupp föräldrar har gått ihop och försöker göra sitt bästa för att få inflyttning av barnfamiljer till Pilgrimstad. Detta för att långsiktigt bevara bygden och skolan.

I utredningen om skolornas framtid i Bräcke är Pilgrimstad skola en av de berörda. När föräldragruppen fick höra talas om skolutredningen samlades de och funderade på vad de kunde göra för att bevara Pilgrimstad skola. I stället för att kortsiktigt ta sig förbi nästa skolnedläggningshot vill de långsiktigt kämpa för ett bättre samhälle, mer inflyttning och på så sätt få mer barn i skolan.

– Vi rannsakade oss och kom fram till att vi måste verka för att det är ett trevligt samhälle och få inflyttning på det sättet, säger Mårten Eriksson, en av föräldrarna i gruppen.

Han menar att de ska se det mer strategiskt.

– Vi brainstormade och fick ner de argument som är mer bärande. Vad som är bra i Pilgrimstad, hur fritiden fungerar och hur man kan få ihop vardagspusslet.

Det resulterade i ett dokument med punkter, uppdelade på exempelvis arbete, transporter, fritid, skola och barn.

– Det här ska bli en broschyr som bland annat mäklarna får ta del av, säger Mårten.

Han menar att det inte bara är ett vardagsrum som mäklaren säljer. Planen är även att lägga broschyren på turistbyrån i Östersund.

I dag tar det 30 minuter för Mårten att arbetspendla till sitt jobb i Östersund.

– Det är längre från Östersund till Pilgrimstad än från Pilgrimstad till Östersund, säger Mårten.

– Vårt samhälle har mycket att erbjuda i livskvalité men det förutsätter att det finns barnomsorg. Annars kommer åldersfördelningen i kommunen att bli konstig. Det blir bara gamla kvar då, säger Mårten.

Detta har gruppen försökt lyfta till kommunledningsnivå.

– Blir det förbifart Brunflo år 2017 blir det helt annat, då kanske det bara tar 20 minuter att pendla och det kan ge hastiga effekter, säger Mårten.

Därför menar han att man inte ska ta förhastade slutsatser om skolan nu.

Vad skulle hända som skolan lades ner?

– Det skulle vara förödande för kommunen i sin helhet. Konsekvensen blir att barnfamiljer tittar på sin vardag, hur de vill bo egentligen. Och kanske drar västerut mot Östersund om man redan jobbar där.

Mårten poängterar att det i dag är pengar som kommer in över kommungränsen, från Östersund till Bräcke.

– Det vi har gjort är att försökt få kommunen lyfta blicken, vad fel beslut skulle få för konsekvenser, dels för Pilgrimstad dels långsiktigt skatteintäktsmässigt för Bräcke kommun.

Mårten berättar att föräldragruppen har gett en god gemenskap i byn. De har bestämt att grundinställningen ska vara positiv när de tar i dessa frågor.

– Det är så lätt att det blir bittert och det vill vi inte, säger Mårten Eriksson.