Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrakooperativ fick Barnhälsovårdens stora pris

Priset delades ut i går på barnhälsovårdsdagen.

– Man kan inte skapa en metod men man kan skapa en lyssnande kultur för då kan man ge barnen sina rättigheter, säger Agneta Atleström, pedagog påGuldkustens förskola.

I år var åtta stycken nominerade till priset som delades ut för sjunde gången. Priset är ett diplom och konstverket Livets träd och ges till någon som gjort något stort för de små.

När årets vinnare namngavs utbröt jubel och applåder i lokalen.

– Det är en ära att få det här priset, säger Agneta Atleström.

– Vi har alla att tacka, speciellt barnen.

Motiveringen för årets vinnare löd:

"På Guldkustens förskola lyckas personalgruppen i varje möte med barnen se och bekräfta de individuella barnen och deras olika behov och personligheter. De har ett demokratiskt förhållningssätt där de efterfrågar barnens tankar, önskemål och resurser och tar till vara på dem i sin utformning av verksamheten. Att levandegöra FN:s konvention om barnens rättigheter på det sätt de gör i varje vardagligt möte är värt barnhälsovårdens pris"

Guldkustens föräldrakooperativ har säte vid Böle skola. Det var en förälder som hade nominerat förskolan.

– Vi tycker tillsammans med föräldrarna att barnen har huvudrollen, säger Agneta Atleström.

Förskolan på Frösön är ett föräldrakooperativ som är starkt inspirerad av de kommunala förskolorna i staden Reggio Emilia i norra Italien och dess pedagogiska filosofi. Deras arbetssätt kan bland annat förklaras med citaten "En stark tro på människans möjligheter" och "en djup respekt för barnet".

– Vi känner oss ärade och uppmuntrade, säger Agneta Atleström.