Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För Sverige i tiden?

Vi har bröllopstema på kultursidorna denna vecka. För att bilda mig i ämnet konst och kungligheter stämde jag träff med Christina Wistman, chef på Jamtlis avdelning för vård och samling.

 Hon har disputerat i konst- och bildvetenskap i ämnet prins Eugen som konstsamlare. ”Konstsamlande som kapitalförmering på ett teoretiskt konstfält, med fokus på prins Eugens samlande” heter uppsatsen. Det blev ett intressant samtal om kungligheternas status i nutid kontra dåtid.

Jag drar slutsatsen att prins Eugen verkar ha varit före sin tid. Kanske modernare i många åsikter än veckans brudpar.

Prins Eugen hjälpte judar och homosexuella under andra världskriget. Tidigt började han samla på konst och höll sig uppdaterad med att gå på konstutställningar med ett brett register från elevutställningar till de stora museerna.

Med att så tydligt skylta med sina åsikter/handlingar och ett genuint konstintresse är han min favoritprins genom tiderna.

En annan konstnärlig prins är Sigvard Bernadotte. Han har påverkat och påverkar än i dag det svenska folkhemmet med sin tidlösa design.

Vår kungafamilj är vanligtvis lam med sina åsikter. Men även om man inte får säga rakt ut vad man tycker så visar man ju var man står genom de val man gör. Jag k an inte låta bli att reagera över att Carola Häggkvist ska sjunga på bröllopet. Hon som så tydligt har deklarerat sin åsikt om att homosexualitet är ett sjukdomstillstånd som Gud kan omvända. Hon ska sjunga …

Victoria ska ledas in av sin pappa Kungen (från ett ägande till ett annat), Daniel ska stå och vänta framme vid altaret. Det hade ju inte varit mer än rätt, för att följa ett konsekvent tillvägagångssätt, att kvinnoprästmotståndaren Dag Sandahl skulle viga paret också.

Konstigt att de inte är rädda om sitt varumärke och sin trovärdighet.

Jag börjar numera gå från att ha varit rojalistisk till att tycka att ett avskaffande av monarkin vore det enda rätta. Det börjar likna ett dokusåpabröllop som de försöker klä in på ett sofistikerat sätt.

Nu ska jag recensera en del prylar och foton som säljs som souvenirer inför bröllopet. Det ingår en mängd olika produkter i de officiella bröllopsserierna. Produkterna kommer från ett antal olika företag som hovet har godkänt. En del av intäkterna går till Kronprinsessparets bröllopsstiftelse vars syfte är att motverka utanförskap och att främja god hälsa bland barn och ungdomar i Sverige.

Tallriken med Victoria och Daniel känns som en klassiker. Daniel ser tyvärr ut som han har en syrlig karamell i munnen. Men det spelar ingen roll för en sådan här tallrik skulle jag kunna ha på min toalett som ett lite skämtsamt inslag. Men den funkar faktiskt på väggen också. Jag gillar den kungligt blå cirkeln runt, den är stiligt tidlös.

Ljuslyktan som är lindblomsgrön – finns även i vitt – är fin. Det börjar bli lite glest i hyllan där ljuslyktorna säljs så det är nog flera med mig som tycker om mönstret som är tryckt med kronor.

Burkar, nyckelringar, paraply, magneter, servetter. Det är här det börjar dra iväg. Varför denna mass av olika saker?

Jag upplever att det strösslas med Victoria och Daniel.

Vykortet där de går hand i hand men även fotot på de tu som är intill bröllopsserien, där Daniel (mannen av folket) håller sin hand lite skyddande över Victorias, alla sådana bilder går bort. Mitt intryck av Victoria är att hon verkar vara en tjej med skinn på näsan och inte behöver hon en man att bli omhändertagen av.

Det säljs även andra bröllopsprylar som inte är i den officiella bröllopsserien och dit hör en fantastisk disktrasa.

Jag har även sett att på Designtorget säljs en toalettborste med Victorias ansikte på stället där toaborsten vilar medan Daniels ansikte är på borsten som sköter grovjobbet och rengör toaletten. Väldigt fyndigt. En sådan vill jag också ha.

Pralinerna som säljs har jag inte smakat men jag är sugen, förpackningarna är fina.

Jag tror att monarkin segrar trots allt och jag kommer förmodligen sitta på lördag med ett gäng praliner ur bröllopsserien och förfasas över Carola men ändå kanske till och med gråta en skvätt för det är ju drama, kärlek, såpa, dröm och tyll.

Trots allt är det ju två människor som älskar varandra och gifter sig med varandra. Som människor, inklusive kungligheter, gjort i alla tider. Z