Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För miljön och schyssta jobb

Vi närmar oss ett nytt val till EU-parlamentet. 20 svenskar ska ta plats i franska Strasbourg för parlamentssessionerna. I övrigt tillbringar de totalt 751 ledamöterna veckorna i Bryssel.

Det är ett viktigare val än tidigare år, på grund av att EU-parlamentet fått ett allt större inflytande över EU:s göranden och låtanden. Det är alltså viktigt att fler väljer att utnyttja sin demokratiska rättighet att rösta.

Till detta ska för svenska S-sympatisörer läggas det faktum att Socialistgruppen har möjlighet att för första gången på länge bli största partigrupp i parlamentet.

Sant är att EU-parlamentets arbetssätt är sådant att kompromisser är det normala. Men den som är störst behöver ge efter på mindre.

En viktig anledning att gå och rösta i detta val, är risken för stora framgångar för de högerextrema. Kan vi efter modell från kyrkovalet bli så många som röstar så att Sverigedemokraterna inte kommer in, är mycket vunnet. Det skulle försvåra för extremhögern att bilda en partigrupp i parlamentet.

Socialdemokraternas mål i valet är satt till blygsamma 25 procent av väljarna, något högre än förra gången. Med högre valdeltagande borde siffran kunna förbättras. En färsk mätning inför EU-valet ger 32 procent. Mobiliseringen av väljarna kommer att avgöra.

Miljön har en självklar plats här. Det är ett problem som måste lösas på internationell nivå. Frågan är bara i vilken mån det är en valvinnare. Här är det mest Moderaterna som skiljer ut sig genom en ovilja att agera.

En uppenbar valvinnare är i stället frågan om jobben och inte minst då frågan om schyssta villkor på jobben. Där ingår kampen mot lönedumpning som följt i spåren av öppnade gränser utan en politik som motverkat detta. Här kan sossarna mobilisera.

Svante Säwén