Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För många sjuka till för få platser

Det finns för få vårdplatser i förhållandet till hur många människor som behöver vård.

Överbeläggningar inget ovanligt på landets sjukhus.

Det handlar om människor som behöver läggas in på sjukhus men som det egentligen inte finns plats för. Kort sagt, alla Sveriges landstingsdrivna sjukhus tar emot patienter som de inte har plats att ta hand om.

Tidningen Dagens Samhälle har granskat samtliga sjukhus och deras överbeläggningar. I september tog svenska sjukhuskliniker varje dag emot 430 patienter som de inte hade plats för. Och varje dag vårdades ytterligare 185 patienter på avdelningar där det fanns en ledig säng, men där patienterna inte hörde hemma eftersom personalen inte hade rätt kompetens för att ta hand om dem.

På Östersunds sjukhus var det 167 överbeläggningar i september, vilket gör att sjukhuset hamnar i kategorin medel överbeläggningskvot. I jämförelse med Hudiksvalls sjukhus som hade 218 överbeläggningar och hamnar i kategorin hög överbeläggningskvot.