Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För litet patientunderlag satte stopp för privat hälsocentral

De flesta länsbor var övertygade om att Medicin direkt skulle blir länets första och kanske enda privata hälsocentral.

Men idén sprack av affärsmässiga skäl.

Det var många som lyfta på ögonbrynen när företaget helt plötsligt meddelade att de tog tillbaka sin ansökan av ekonomiska skäl.

De kunde med andra ord inte räkna hem verksamheten med de krav som landstinget i Jämtland satt upp.

Nu väljer företagets vd Susanne Rönngren att berätta varför affären sprack trots att de vänt på alla stenar som fanns för att hitta en lösning.

Detta var nämligen något som de verkligen ville göra...

– Först vill jag säga att själva hälsovalet har alliansregeringen bestämt att vi ska göra, men modellen för vårt län har tagits fram av politikerna här, säger Susanne Rönngren.

– Modellen är bred och vi tyckte att det var ett oerhört tufft uppdrag, men vi var beredd att gå in och försöka få till en bra verksamhet.

Men det behövs ett större upptagningsområde för att göra det möjligt, hon ser problem med att kunna uppfylla kraven i glesbygd. Därför var affärsidén start i Östersund och kanske senare bilda filialer runt om i länet.

– Våra ägare, Neron hälso- och sjukvårdsutveckling, har primärvårdsverksamheter i sju landsting eller regioner i övriga Sverige. De har stor erfarenhet av att titta på de olika sätten att driva hälsocentraler.

– Det fanns ett intresse och en vilja hos både ägare och oss, vi tror att det är bra för länets utveckling, för dem som arbetar i vården som får fler arbetsgivare att välja mellan. Samtidigt är det förstås bra för patienterna att kunna välja.

– Konkurrens är positivt, men det ska styras av offentliga medel och vi ska ha samma villkor som de interna. Det ser jag som självklart.

När företaget räknade efter ett bästa scenario fick de ett ganska stort underskott. Då räknade de på 6 000 listade patienter. Då går det inte att starta en verksamhet.

– Vi har haft en bra dialog med hälsovalskansliet. När vi kom till vägs ände konstaterade vi tillsammans att det är en politisk fråga. Det gick alltså inte att lösa på affärsmässiga betingelser.

Efter en träff med politikerna förstod de att det inte skulle ske några förändringar.

Susanne Rönngren tror att de hade kunnat öppna en privat hälsocentral och därmed tillföra nya effektivare arbetssätt.

– Det är tråkigt att vi inte fick testa, säger hon.

De hade 1 707 intresseanmälningar när de insåg att konceptet inte höll. Då hade de inte marknadsfört verksamheten.

Landstinget samarbetar sedan några år tillbaka med Medicin direkt när det gäller ortopedin.

– Vi har uppdraget att främst operera knän och vi har ett bra samarbete. Vi har definitivt varit med och kortat köerna väsentligt på ortopeden och därmed bidragit till att landstinget fått del av kömiljarden.

– 6,5 miljon är ramen från landstinget när det gäller ortopedin, vi är överens om att ska vi kunna växa måste vi få plocka in försäkringsärenden.

I dag har de även ett mindre uppdrag från kirurgen året ut när det gäller att operera förhudsförträngning, phimosis, på vuxna män.

Intresset ökar ändå från dem som är beredd att betala privat.

– Nu kan vi ta emot patienter med åderbråck, men de får betala helt själva. Första undersökningen kostar 1 200 kronor och sedan 9 000 till 19 000 i operationskostnad.

Men har de sjukvårdsförsäkring blir det förstås billigare för patienten.