Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För hög ränta riskerar jobben

Den Europeiska Centralbanken har oväntat halverat räntan till 0,25 procent. Nu var ju räntenivån utomordentligt låg redan innan sänkningen, så det där med halvering ska kanske inte överdrivas. Men läget indikerar att åtstramningspolitiken i EU inte som utlovat gett några resultat i form av tillväxt.

I stället ökar oron för att EU och framförallt Euroland, ska hamna i en japansk situation. Japan har i 20 års tid haft låg tillväxt och nära nog deflation – alltså sjunkande priser – något som är väl så farligt för tillväxten som hög inflation.

Därför är det rimligen bra att ECB reagerar kraftfullt när inflationssiffrorna dök kraftigt. Tyvärr reagerar den svenska Riksbanken inte alls på samma sätt. Under många år har man missat sitt inflationsmål underifrån. Det kostar jobb enligt många bedömare.

Motiveringen är i och för sig väl värd att beakta. De oroar sig för att Sverige riskerar att få en sprickande bostadsbubbla på halsen. Kraftigt stigande priser i spåren av röstvinnande förslag som sänkt fastighetsskatt kan mycket väl bli farliga. Men ju mer åren går och ju mindre som byggs, desto tydligare syns kopplingen mellan priserna och en växande bostadsbrist.

Det viktigaste argumentet mot en för hög ränta, är ändå att Riksbankens styrräntor är ett alldeles för trubbigt vapen för att lösa problemet utan att skada tillväxt och export. En ännu större ränteskillnad gentemot Euroland riskerar nu att visa en av baksidorna med att stå utanför euron, nämligen en ännu starkare svensk krona.

Det i sin tur försvårar för den exportindustri vi i hög utsträckning lever av än i dag. Vi har inget att vinna på en avindustrialisering av Sverige. Tvärtom ger den innovationskraft industrin har det bästa hoppet om att vi med fortsatt produktivitetstillväxt ska kunna upprätthålla jobb med goda löner även i framtiden. Inte minst därför bör Riksbanken följa ECB och sänka räntan.