Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För ett uppdaterat föräldraskap

Staten ska inte störa familjelyckan med krav på hur mamma och pappa ska fördela sin inbördes tid med barnen.

 Föräldrar vet själva vad som är bäst för deras barn. Ja, kanske finns det sexmånadersbebisar som inte vill träffa pappa mer än en snabbis på kvällen ... Eller så här: Finns det verkligen någon pappa som inte tycker att det är värdefullt att knyta tidiga band till sitt barn?

I teorin anser de flesta, särskilt yngre generationer, att ett delat föräldraansvar är rätt och riktigt. Ändå är skillnaden mellan teori och verklighet milsvid: i ”världens mest jämställda land” tog papporna ut en dryg femtedel av föräldradagarna under 2009. Den låga siffran visar att stora stockar alltjämt ligger i vägen för ett mer jämställt föräldraskap. Strukturella hinder.

Dels handlar det om attityder, kulturella föreställningar som att kvinnan har bättre hand med det lilla barnet och att mannen är familjens huvudförsörjare. Dels handlar det om kvinnors generellt lägre inkomster vilket gör att det ”lönar” sig bättre att låta mamman stanna hemma.

Hade obalansen i föräldraförsäkringen varit en rent privat historia där fria föräldrar fattar välgrundade beslut utifrån sin egen situation hade pappornas uttag av föräldradagar knappast varit så låg som i dag . Tror man på politikens möjligheter att bryta ekonomisk a och kulturell a hinder är det dags att agera för en mer individualiserad föräldraförsäkring.

I dag är bara 60 av de totalt 480 dagarna reserverade för var och en av föräldrarna. Från den rödgröna oppositionen lär ett förslag om en tredelad variant – två lika stora delar till vardera föräldern plus en del att förfoga fritt över – vara under beredning. Och som ett brev på posten kommer protesterna från framför allt kristdemokratiskt håll. Staten har ingen avgörande röst i hushållsdiskussionen.

Det är intressant, så fort det gäller frågor om ökad jämställdhet blir det en väldig fart på George W Bushs svenska vänner. Vi kan agera för bättre folkhälsa, minskad kriminalitet, men gud nåde den som försöker minska klyftorna mellan könen!

En tredelad föräldraförsäkring skulle underlätta en mer jämlik löneutveckling mellan könen, stärka pappaskapet och till skillnad från en helt delad försäkring ge utrymme för individuella variationer. Efter några år skulle reformen vara lika självklar som ... tja, rökfritt på krogen.