Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För en ny upphandlingskultur

Oseriösa anbud i offentliga upphandlingar får avfärdas. Det är slutsatsen efter en dom i kammarrätten som ger Göteborgs stad rätt sedan kommunen uteslutit fyra orimligt låga bud på några mindre byggjobb. Bolagen som la buden kunde inte presentera trovärdiga kostnadsredovisningar.

Lagen om offentlig upphandling (LOU) är snårig, och många upphandlande enheter har en överdriven rädsla för att bryta mot EU:s lagstiftning. Att låta lägsta pris avgöra vem som vinner upphandlingen är en praktisk utväg för att slippa överklaganden och utdragna processer.

Det är dock långt ifrån säkert att prispressarlinjen ger bäst kvalitet. Man får, som det heter, vad man betalar för, även i offentliga upphandlingar. Ett bussbolag med höga fortbildningsambitioner avseende sina chaufförer kommer kanske att vara dyrare, men så är också bolagets förare bättre på att köra buss och ta hand om passagerarna.

LOU är ett kraftfullt instrument för alla som vill vrida samhället i en mer progressiv riktning. Varje år upphandlar kommuner, landsting och myndigheter varor och tjänster för hundratals miljarder. Och faktum är att det i lagstiftningen redan finns utrymme att formulera upphandlingar på ett sätt som går utöver själva grunduppdraget, till exempel ställa krav på miljöhänsyn och åtgärder som försvårar svartarbete.

"Vi förväntar oss nu efter den här domen att hela Sverige kommer att kontakta oss". Det säger upphandlingschefen i Göteborgs stad efter kammarrättens dom. Ta upphandlingschefen på orden!