Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För en bättre arbetsmiljö: Utbilda både fack och chefer

I tisdags förra veckan dog två arbetare i Vitåforsgruvan i Malmberget. Det var i byggjobb det skedde och inte i egentligt gruvarbete. Nuförtiden är byggbranschen betydligt mer olycksdrabbad. I gruvorna är det inte som förr. Två har dött tidigare under 2000-talet. Fyra dog på 90-talet. På 60-talet däremot dog i snitt 15 gruvarbetare per år i gruvorna. Jag vet visserligen inte hur många gruvarbetare det fanns då. Men skillnaden i dödsolyckor är i alla fall stor. Arbetsmiljöarbete lönar sig.

Här har facket en nyckelroll. LO presenterade härförleden en ny arbetsmiljöstrategi. Den handlar förstås om mycket mer än dödsolyckor. Det handlar också om förslitning, stress, ensamarbete, och inte minst om att utsättas för hot och våld. LO vill nu att alla förbund ska skaffa kollektivavtal om arbetsmiljön på varje avtalsområde. Det ska handla om det systematiska arbetsmiljöarbetet, utbildning om arbetsmiljö, företagshälsovård och arbetsanpassning/rehabilitering. Och det handlar om att stärka skyddsombudens ställning.

Samtidigt har vi en regering som tvärtemot rustat ner den statliga tillsynen på arbetsplatserna. Arbetsmiljöforskningen drabbades av ett dråpslag redan när regeringen tillträdde. Mot detta ställer LO ett krav på utbildning för både skyddsombud, chefer och nyanställda. Det här borde vara självklarheter. Men är det inte i dag.