Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För den som vill ha det lilla extra

Nintendo släpper nu en lyxversion av succékonsolen DSi.

Med 93 procent större skärmar, en fullstor styluspenna och skinande blank finish är DSi XL maskinen för den som vill ha det där lilla extra.

Under ”huven” är däremot det mesta sig likt.

Annons

Knappt ett år efter premiären av Nintendos senaste DS-inkarnation, den Internetuppkopplade nyutgåvan DSi, släpper Kyotoföretaget en lyxversion med extra allt.

DSi XL är, som namnet antyder, en större version av föregångaren.

Den dubbelskärmade skönheten skryter med ännu mer ljusstarka skärmar med måtten 4,2 tum (per skärm). Det må låta som småpotatis på papperet, men gör en avsevärd skillnad då du ser maskinen i aktion.

Det som förr kändes plottrigt i spel som ”The Legend of Zelda: Spirit Tracks” eller ”New Super Mario Bros” känns betydligt mer överskådligt och ger faktiskt spelaren en del fördelar i form av ökad precision och överblick.

Skärmarna är också betydligt kraftfullare, med en betraktningsvinkel som gör att kompisen bredvid dig, utan problem, kan följa ditt spelande.

Att konsolen dessutom har en kraftigare och större pekpenna gör också sitt till för att göra upplevelsen bekvämare.

Initialt släpps konsolen i fägerna roströd och mörkbrun, vilket ger känslan av att den riktar sig till en mognare publik.

Att konsolen dessutom levereras med en förinstallerad lightversion av ”Dr Kawashimas Brain Training”, en intelligent ordbok med fotostöd (tyvärr inget stöd för svenska) och en Internetbrowser förstärker ytterligare känslan av att riktas mot en äldre målgrupp.

Hårdvarumässigt handlar det fortfarande om en DSi, varken mer eller mindre.

Du kan inte spela Gameboy Advance-spel, utan får hålla till godo med DS-kassetter eller nedladdade titlar från Nintendos DSi-butik.

Tyvärr så innehåller DSi-butiken fortfarande ett ganska magert utbud av enklare titlar. Synd, jag tror att gamla NES-, SNES- och N64-spel skulle kunna ge en rejäl snurr på onlinebutiken. Jämfört med Apples App-store känns det ganska fattigt.

En annan akilleshäl är webbläsaren, en skräddarsydd version av Opera, som saknar Flash-stöd. Inga YouTube-filmer eller SVT Play i konsolen alltså.

Hade konsolen haft en vassare Internetläsare hade den kanske känts mer som ett alternativ till enklare minidatorer.

På grund av storleken känns DSi XL, mindre portabel än lillebror DSi. Det gör att de yngre fansen, som släpar med sig sin spelmaskin till skolan eller spelar på bussen, lugnt kan spela vidare på sin gamla DS.

Personligen trivs jag otroligt bra med den ökade komforten och de knivskarpa skärmarna. Det gör en avsevärd skillnad, både när man spelar och surfar på nätet.

Man skulle kunna jämföra DSi XL med en plusmeny. Den är avsevärt större och får det att vattnas i munnen, men den har också (i stort sett) samma innehållsförteckning som den mindre föregångaren. Det kanske inte är ett måste ha-köp, men är samtidigt en riktigt smaskig anrättning.

Mer läsning

Annons