Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För billig för sitt eget bästa

Annons

Östersundshem tar hjälp av Fastighetsägarna för att höja hyrorna i sitt bestånd. De kommunala lägenheterna är alldeles för billiga i förhållande till de privata, hävdar man. Strategin ingår i en långsiktig plan att höja hyrorna i Östersund. Att Östersundshem behöver pengar till eftersatt underhåll är en sak, men det är inte enda skälet. Höjda hyror antas generellt vara bra för stans utveckling.

Tesen är att högre hyror lockar byggbolag att bygga bostäder, men även inflyttare genom att det skickar en signal om en attraktiv stad.

Det är ologiskt. Höga hyror utgör ingen lockelse. Förvisso är det så att attraktiva städer har dyra hyror. Men man får anta att de var attraktiva först, innan de blev dyra att bo i. Det finns inget stöd för det omvända. För övrigt finns det redan ett utbud av dyra lägenheter i Östersund. En del av dem har stått tomma länge. Det är arbetstillfällen, skolor, daghem och bostäder till rimliga priser som lockar inflyttare. I andra hand närheten till naturen, idrotts- och kulturutbudet, kommunikationerna.

En stad blir inte mer dynamisk, levande och kreativ av att fördyras. Det är rimligare att tro att det är blandningen av högt och lågt, exklusivt och billigt som är mest lockande. Titta på Berlin, som blivit en kreativ och kulturell magnet för unga människor från hela världen, bland annat därför att det finns gott om orenoverade och billiga bostäder där alla har råd att bo.

Just nu jobbar starka krafter för att vi ska vänja oss vid tanken på marknadshyror och kraftiga hyreshöjningar. Att bygg- och fastighetsbolagens lobbyister vill få oss att tro att hyrorna är för låga är inte så konstigt. Men det är tveksamt agerat av ett kommunägt bolag som Östersundshem att ta rygg på de privata fastighetsägarna för att förhandla upp sina hyror och dessutom lägga skulden för dåligt underhåll på Hyresgästföreningen.