Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fondskatt drabbar svenska sparare

Har du funderat på varför svenska fonder är så sällsynta utomlands?

Annons

Har du funderat på varför svenska fonder är så sällsynta utomlands? Svaret heter skatt. Fonder som är registrerade i Sverige måste skatta för inkomsträntor, något som blir ödesdigert för avkastningen.

Men fonden slipper skatten om den i stället ger utdelning till spararna. Det krävs en hel del arbete för att komma runt paragraferna och det är spararna som drabbas.

Jag kan ta ett exempel från verkligheten. Men håll koncentrationen uppe, för det här är komplicerat. I mars investerar Britta 50 000 kr i en kort räntefond. En månad senare ger fonden utdelning. Fonden delar ut hela den skattepliktiga vinsten från i fjol, det vill säga 4 procent. För Brittas del handlar det om ett tillskott på 2 000 kr. Det låter bra, så här långt.

Men Britta måste betala 30 procent i skatt för utdelningen, 600 kr som går direkt till Skatteverket. De 1 400 kr som blir kvar återinvesteras automatiskt i fonden och Britta får fler andelar. Samtidigt sänks marknadsvärdet på hennes innehav till 49 400.

Britta har alltså betalat skatt trots att hon inte har gjort någon vinst, men hon har i stället fått fler andelar i fonden.

Nu blir det ännu trassligare.När utdelningen är gjord ökar anskaffningsvärdet med 1 400 kr, alltså lika mycket som den återinvesterade och skattade utdelningen. Nu ser det ut som om Britta har investerat 51 400 kr och gjort en förlust på 2 000 kr. Trots att hon bara har haft fonden i några veckor och ingenting har hänt på marknaden.

Goda börsår brukar man inte tänka på utdelningar och skatter. Men för det trista året 2008 blir effekten extra synlig och många som nu tittar på sin fonddepå undrar, precis som Britta, vad som egentligen hände. I synnerhet de som sparar i räntefonder.

Jag har suttit i telefon en hel vecka för att förklara det här med utdelningar, suckar en chef på ett svenskt fondbolag.

Hade Britta i stället sparat i en utländsk fond hade vinsten legat kvar i fonden vars marknadsvärde hade stigit. Inget tjafs, ingen kreativ bokföring och inget skattande för obefintliga vinster.

Är det då klokt att sälja räntefonder före utdelning och köpa tillbaka dem efteråt? Nja, det fungerar inte särskilt bra. Då måste man ju realisera en vinst eller förlust och drabbas av andra skatteeffekter.
Man kan däremot slippa utdelningsskatten genom att spara i en kapital- eller pensionsförsäkring.
En annan genväg är att titta efter förkortningen Lux i fondnamnet. Det betyder att fonden har sitt säte i Luxemburg, även om en svensk bank står bakom. Över hälften av våra räntefonder är registrerade utomlands eftersom villkoren blir bättre för spararen.

I dagarna fattas det formella beslutet om en gemensam fondmarknad i Europa. Det ska bli lättare att starta fonder i andra länder och enklare att slå ihop fonder över gränserna. Men skatten på Sverigeregistrerade fonder blir kvar, åtminstone har regeringen inte lämnat några besked om en förändring.

Låt oss slippa kostsamt krångel. Låt svenska sparare få samma villkor som sparare i övriga Europa. Det är hög tid att slopa fondskatten.

Sofia Ullerstam, Privata AffärerPrivata Aff?rer
Annons