Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fondförvaltare spekulerar i hög fart

Var tredje fond behåller sina innehav kortare än ett år, vilket innebär höga kostnader för spararna.

Var tredje fond behåller sina innehav kortare än ett år, vilket innebär höga kostnader för spararna. Genom att titta på fondens omsättningshastighet ser du hur fort pengarna snurrar.

Fondinformationsföretaget Morningstar har tittat närmare på hur aktiva svenska fondförvaltare är. Detta har man gjort genom att jämföra omsättningshastigheten hos fonderna, ett mått på hur länge förvaltarna ligger kvar i sina innehav. Siffran hittar du oftast i det finstilta i fondbolagens information.

De flesta förvaltare Morningstars analyschef Jonas Lindmark pratar med säger sig fokusera på den långsiktiga utvecklingen. Trots detta har 30 procent av de undersökta fonderna en omsättningshastighet på över 100 procent, det vill säga de ligger kvar i sina innehav i mindre än ett år i genomsnitt.

En omsättningshastighet på 40 till 60 procent är helt rimligt, många aktivt förvaltade fonder ligger där, men att nästan en tredjedel av fonderna har en omsättningshastighet på över 100 procent känns högt, säger Jonas Lindmark.

Undersökningen omfattade 442 aktie-, hedge- och blandfonder under 2009. En omsättningshastighet på 100 procent innebär att fonden i genomsnitt behåller sina innehav i ett år. 25 procents omsättningshastighet innebär att innehaven i genomsnitt behålls i fyra år och 400 procent att dem behålls i tre månader.

2008 slogs rekord när 36 procent av fonderna hade en omsättningshastighet på över 100 procent. 2009 sjönk siffran tillbaka något.

Andelen fonder som i genomsnitt behöll sina innehav kortare än ett år sjönk till 30 procent 2009, efter att andelen stigit fem år i rad. Senast andelen sjönk var 2003, efter krisen. Kanske är det så att förvaltarna blir försiktigare efter en kris, säger Jonas Lindmark.

Hur kan jag som fondsparare använda mig av måttet omsättningshastighet när jag väljer fond, Jonas Lindmark?

Måttet är viktigt ur ett kostnadsperspektiv. Det är svårt att få reda på alla kostnader som belastar en fond. Valutaväxlingskostnader och en del andra kostnader redovisas inte öppet och ingår ofta inte i TKA. Omsättningshastigheten visar hur fort pengarna i en fond snurrar, och varje transaktion kostar. Allt annat lika har en fond med hög omsättningshastighet högre kostnader.

När ska jag välja en fond med låg respektive hög omsättningshastighet?

För kortsiktiga placeringar, på några månader spelar varken omsättningshastighet eller några andra nyckeltal så stor roll. Men om du köper en fond som du tänkt behålla i flera år så är ju kostnaderna, och därmed omsättningshastigheten, viktiga.

Två fondkategorier sticket ut när det gäller hög omsättningshastighet, för bägge faller det sig naturligt med den höga omsättningen, enligt Jonas Lindmark.

För det första små fonder ifrån mindre fondbolag. Dessa har helt enkelt möjlighet att vara mer aktiva eftersom det kapital som investeras inte är så stort.

För det andra hedgefonder och andra fonder som arbetar med en aktiv handel för att undvika kortsiktiga förluster.

Bland de fonder som har lägst omsättning finner man, också helt naturligt, indexfonder. Dessa behöver bara göra affärer när nya aktier tas med i index, förutom de affärer som initieras av andelsägarnas köp och försäljning.

MAGNUS ERIKSSON, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer