Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fondavgiften har betydelse

Du kan mer än halvera avgiften genom att välja en fond med mycket låg avgift i stället för en likvärdig med hög avgift.

Annons

Du kan mer än halvera avgiften genom att välja en fond med mycket låg avgift i stället för en likvärdig med hög avgift.

Redan när jag skriver detta kan jag höra protester från fondbolagen om att Privata Affärer fokuserar alldeles för mycket på avgifterna. Att dessa inte alls är för höga, utan att det är avkastningen som avgör vilken fond som är bäst för dig.

I den bästa av alla världar skulle det kunna vara så. Men bara om du i förväg säkert visste vilken fond som i framtiden ger bäst avkastning.

Privata Affärers fondreporter Sofia Ullerstams granskning och aktuell forskning visar att bankernas breda fonder sällan slår index. Därför kan du lika väl satsa på en indexfond med mycket låg avgift. Sveriges billigaste indexfond tar ingen avgift alls. För övriga svenska indexfonder ligger avgiften ofta på mellan 0,3 och 0,5 procent. Det ska du jämföra med vanliga Sverigefonder som brukar kosta runt 1,5 procent.

Privata Affärer har även jämfört avkastningen för svenska indexfonder och svenska fonder som förvaltas enligt den traditionella modellen. Den visar att indexfonderna under senare år gett högre avkastning.

Ibland har vi lite till mans svårt att inse att någon procent hit eller dit spelar någon större roll för privatekonomin. Ta därför en titt på följande exempel som jag hämtat ur vår undersökning:

Du som sparar 1 000 kr i månaden i en indexfond med 0,2 procent i avgift kan efter 30 år se ditt belopp växa till 1 115 144 kr. Väljer du i stället en vanlig aktiefond med en avgift på 1,5 procent så återstår 878 131 kr. En skillnad på 237 013 kr.

Detta exempel bygger på att båda fonderna har en avkastning på 8 procent om året innan avgiften är dragen.

Visst finns det i ärlighetens namn ändå tillfällen då det är en bra affär att spara i dyrare fonder. Men då krävs det att förvaltaren högpresterar och år efter år slår index med råge för att kompensera den höga avgiften.

PER HAMMARLUND, CHEFREDAKTÖR PRIVATA AFFÄRER

P.S. På Privata Affärers hemsida finns en kalkyl där du själv kan jämföra hur avgifterna påverkar ditt sparkapital. Kalkylen finns på http://www.privataaffarer.se/kalkyler/fondavgifter/Privata Aff?rer

Mer läsning

Annons