Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Föllinge behöver en egen butik"

Ica-butiken i Föllinge stängdes på fredagen. Nu kan det dröja länge innan Föllingeborna har en livsmedelsaffär igen.

– Det är väldigt tråkigt, säger Ylva Jälkentalo, kund i butiken.

Efter 11,5 år som handlare i Föllinge har Bruno Eriksson bestämt sig för att stänga butiken. Minskat kundunderlag och dålig lönsamhet är anledningen.

– Det har blivit tuffare ekonomiskt. Sedan Ica Maxi öppnade i Östersund har det påverkat mycket. Jag vet inte varför folk väljer att handla någon annan stans. Jag har haft butiken i 11,5 år och allt kan inte ha varit dåligt, säger Bruno Eriksson.

Enligt honom kommer butiken snart tas över av en annan handlare, men i vilken regi är oklart. Den uppfattningen delar inte Ica centralt.

– Eftersom den stängdes på handlarens eget initiativ är informationen ny för Ica centralt. Jag vet att vår ansvarige för etablering håller på att titta på om man ska öppna en ny Ica-butik eller låta någon annan ta över butiken. Det har inte landat i något beslut, säger Sara Hjelm, pressekreterare på Ica.

Eftersom informationen nyligen har nått Ica och det fortfarande håller på att utredas vad som ska hända med butiken kan inte Sara Hjelm säga något om när och om det kommer öppna en ny butik i Föllinge.

Aina Jonsson är kund i butiken och tycker att det är tråkigt att den nu har slagit igen.

– Jag hoppas att det inte dröjer så länge innan butiken öppnar igen. Nu får jag åka till Krokom eller Strömsund och handla, säger hon.

Ylva Jälkentalo bor i Laxsjö, som fortfarande har en egen butik, men handlade i Föllinges butik under den sista dagen det var öppet.

– Föllinge är så pass stort att det behöver en egen livsmedelsbutik. Den här butiken har fungerat bra, säger Ylva Jälkentalo.

Butiken har fyra anställda, en av dem är Elsie van Cotthem, som har arbetat på Ica i Föllinge i fem år.

– Det är tråkigt. Det kändes tungt att åka hit sista dagen. Vi vet inte vad som händer nu. Vi har inte blivit uppsagda, men vi får kanske veta i kväll (fredag) när vi har personalmöte, säger Elsie van Cotthem.

Om butiken tas över av en ny handlare kan hon mycket väl tänka sig att börja jobba där i stället.

– Vi tycker att det är väldigt roligt att arbeta i den här branschen. Vi får många sociala kontakter och träffar många roliga och trevliga kunder, säger Elsie van Cotthem.

Under fredagen var det glest på hyllorna i den lilla butiken och ännu är det högst oklart när Föllingeborna kan handla livsmedel hemma i byn igen.

Om det ens kommer att hända.