Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkviljan ska avgöra vindsatsningar

Annons

Genom att öka användningen av förnybara energikällor kan vi minska utsläppen av växthusgaser med dess påverkan på klimatet. Vi befinner oss i en utmanande tid för utvecklingen av förnybara källor till energiproduktion.

Den energi vi producerar i Sverige är inte enbart till gagn för oss. På den nordiska energimarknaden kan vårt eventuella överskott säljas både söderut och österut och där konkurrera med kol och olja.

Vindkraften är en viktig förnybar energikälla och riksdagen har satt upp en planeringsram att till år 2020 uppföra vindkraft för en elproduktion på 30 TWh. Ett viktigt perspektiv för Vindkraftverk är att de vunnit legitimitet hos de närboende. Det är lika viktigt som när man etablerar kärnkraftsanläggningar.

I samband med att slutförvaringen skulle beslutas för vårt kärnkraftavfall anmälde både Oskarhamn och Östhammar att de ville ha avfallet i sin kommun. Frågan var väl förankrad i kommunerna och hos dess innevånare som fått förtroende för löftet om att inte bygga om inte medborgarna ville. Den medborgerliga processen och det lokala stödet har blivit ett demokratiskt skolexempel världen över men har också något att lära även oss i uppförandet av vindkraftverk.

När härjedalingar inte vill ha vindkraftverk ovanför sitt hustak i Lillhärdal ska folkviljan respekteras.

Regeringen har i arbetet med att förenkla tillståndsgivandet av vindkraft, varit tydlig med att ge kommuner möjlighet att ta ställning för att kunna avslå etableringar med orimliga konsekvenser.

Med ny teknik går vindkraftverken både tystare och mindre. Vertikala vindkraftverk är exempel på kommande landvinningar mot en tystare närvaro. Minst lika viktigt är placeringen och möjligheterna att transportera energin. Vi ser också värdet av att härjedalingar själva finns med som investerare i andelsägda uppföranden.

Vindkraften kommer inom överskådlig tid spela en viktig roll som komplimenterande energikälla i samverkan med vatten- och kärnkraft.

Precis som med övriga kraftslag måste folkviljan respekteras av näring såväl som politiker. På Facebook berättar en familj att man valt bort att flytta till Lillhärdal inför prospektet av en massiv vindkraftsetablering.

Det illustrerar vikten av att i översiktsplan göra sitt yttersta för en bibehållet attraktiv boendemiljö. Härliga Härjedalen utgör med vidsträckta utsikter och fantastiska naturvärden en attraktiv plats att leva på. Med en rimlig mängd kan också vindkraften vara bidragande till dessa värden.

Lars-Olof Eliasson (KD)

Lokalavdelningsordförande, Härjedalen

Liza-Maria Norlin (KD)

Riksdagsledamot, Västernorrland

Margareta Mahmoud Persson (KD)

Kommunfullmäktigeledamot, Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel