Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkvalda – inte ÖB – har att besluta om kriget

Enligt en stort uppslagen DN-artikel 28 oktober lovar ÖB Sverker Göransson vid sin blixtvisit hos den svenska truppen i Afghanistan att den svenska styrkan blir kvar i landet.

Detta är inte ett beslut som försvarsmakten har befogenhet att fatta utan Sveriges nyvalda riksdag.

I själva verket pågår just nu överläggningar mellan representanter för alliansen och de rödgröna och beslut i riksdagen förväntas först i början av november.

Agerar ÖB utifrån någon politikers underhandslöften eller självsvåldigt? Korten på bordet!

Jag respekterar inblandade tjänstemäns rätt att uttrycka sin personliga uppfattning i frågan men att göra officiella uttalanden om ett ännu inte fattat riksdagsbeslut är omdömeslöst. Det visar på kvardröjande försök att från militärt håll styra vår utrikes- och säkerhetspolitik och uttrycker väljarförakt.

Under andra världskriget skedde ett nära samarbete med de krigförande utan svenska folkets vetskap. Jag är väl förtrogen med detta utifrån facklitteratur och egen tidig erfarenhet. Tysk krigsmateriel lagrades sålunda utanför Luleå och transporterades vidare till fronten med svenska civila lastbilar. Hemliga krigssjukhus på svensk mark vårdade svårt sårade tyska soldater.

I krigets slutskede fanns också på svensk mark i Lappland hemliga norsk/brittiska underrättelse- och sabotagestationer som samarbetade med svensk militär. Från årsskiftet 1944–45 till augusti samma år var en amerikansk flygtransportstyrka stationerad på F21 i Luleå och flög uppdrag mot tyskockuperade Nordnorge.

Efter kriget landsattes i samarbete med Storbritannien hemliga agenter i Baltikum. Brittiska officerare kartlade för krigföring viktiga faktorer på nordkalotten i såväl Sverige, Norge som Finland. Svensk säkerhetspolis hölls ovetande. Signalspaning skedde i många år i samarbete med Nato och resulterade i Sovjets nedskjutning av DC-trean och Catalinan.

Att underrättelseverksamhet måste försiggå under visst hemlighetsmakeri, särskilt mot bakgrunden av den kritiska situationen under denna period, torde vara föga kontroversiellt.

Inte minst skotten i Lunde visade emellertid på vådorna av att överlåta beslut i viktiga samhällsfrågor till militär. Ansvariga politiker bör omgående se till att ÖB återgår till den roll han är anställd för, nämligen att verkställa de utrikes- och säkerhetspolitiska beslut riksdagen fattar.

Karl-Yngve Åkerström

Pensionerad militärpsykolog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel