Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkrace på Halvfari – rivig final på Hedeveckan

Folkrace på Halvfari drog cirka 150 tävlande och 500 besökare under helgen. Det var en rivig avslutning på Hedeveckan och alla arrangörer verkar nöjda.

– Det känns som det varit mer hemvändare i år, säger Rosita Persson.

Annons

För nittonde året i rad anordnar Hede motorklubb en tvådagars folkracetävling på Halvari utanför Hede. Den senaste veckan har arrangörerna jobbat dygnet runt för att få banan körbar och alla funktionärer på plats.

– Det finns alltid någonting att göra och något att förbättra, säger Maud Hall, ordförande i Hede motorklubb.

På plats är 72-åriga Rude Kron, från Braås i Småland, som ställer upp i tävlingen för nittonde året i rad. Med sig har han sin son och sin sonson med respektive familjer. Det har blivit en tradition att åka upp till Härjedalen och tävla i folkrace under Hedeveckan.

– Vi är tre generationer som tävlar. Men det är så mycket runt omkring som lockar också, människorna och gemenskapen, säger Rude Kroon.

– Braås-gänget är lite av färgklicken för oss. Det är liksom givet att de kommer varje år, säger Maud Hall.

Nytt för i år är att ettan, tvåan och trean av seniorerna samt segrarna i junior- och damfinalen vinner en varsin guldbiljett till NGK-Masters i Karlstad. Det är en unik motorsporthändelse där svenska mästare, europamästare och världsmästare från olika motorsportgrenar möter folkrace-eliten i en säsongsavslutning.

– De som segrar får alltså en startbiljett till tävlingen och det är ett riktigt all star championship, berättar Maud Hall.

Totalt var det cirka 500 personer inlösta under lördagen och söndagen, trots att det pågick andra aktiviteter runt om i byn. Det var bland annat Hedesnurren, där 24 frivilliga lag ställde upp och sprang, cyklade, paddlade och simmade inför hemvändare och bybor.

– Folket var lite sena med att komma och titta, men det kanske var för att det var hemvändarpub på Folkparken kvällen innan, säger arrangören Rosita Persson och skrattar.

Det är både föreningar och privatpersoner som hjälpts åt för att göra Hedeveckan till det den blev. I maj nästa år börjar planeringen om på nytt och då samlas alla som är intresserade av att bidra och hjälpa till.

– Det var synd att vi krockade med Storsjöyran i år, men vi har bestämt oss för att behålla vecka 30 för att alla vet att det är den veckan de ska ta semester. Vi är jättenöjda med den uppslutning som ändå varit, säger Rosita Persson.