Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkpartiet populisterna

Förbjud heltäckande klädsel i skolan, tvinga föräldrar att sitta med sina bångstyriga barn i klassrummen och nu senast, inför sanktioner mot giriga friskolor som sätter vinst före kvalitet i undervisningen.

Att utbildningsminister Jan Björklund dominerar skolpolitiken har knappast undgått någon. FP-ledaren går självsäkert fram med det ena (stolliga) förslaget efter det andra. Ta bara de senaste utspelen. Sedan när blev burka ett problem i den svenska skolan, kan det handla om något litet fåtal flickor som bär heltäckande klädsel? I Skolverkets direktiv finns för övrigt redan möjlighet för rektorer att förbjuda klädesplagg som täcker ansiktet. Men utbildningsministern vill ha lagstiftning, bara så kan vi komma till rätta med detta oroväckande icke-problem.

Sedan tidigare propagerar Folkpartiet för att mobbare ska bli omplacerade i en annan skola. Det är mobbaren som ska behöva flytta, inte den mobbade, heter det. Det nya förslaget om att låta föräldrar agera ordningsvakter i skolan går i samma anda.

Någon diskussion varför vissa elever har koncentrationssvårigheter eller hur uppväxtmiljö, familjebakgrund och prestationer i skolan samverkar är utbildningsministern inte intresserad av. Anledningen är enkel: Jan Björklund är en populist. Kännetecknande för populisten är dennes förkärlek för enkelt formulerade lösningar på komplexa problem.

När Jan Björklund intervjuades i radio i torsdags morse kom nästa utspel: skärp reglerna för hur friskolorna får ta ut vinst från verksamheterna. Säger alltså den minister under vars styre de internationella riskkapitalbolagens närvaro i den svenska skolan växt explosionsartat! I arbetet med att reglera marknadskrafterna har FP-ledaren noll trovärdighet.

Politiker av Jan Björklunds snitt brukar normalt vara placerad i politikens marginal. Där kan de skrika och gaffla bäst de vill, ingen orkar ändå lyssna. Jan Björklund är landets mäktigaste skolpolitiker. Det är därför av stor vikt att FP-ledaren i det kommande valet förpassas till den plats där han hör hemma. I marginalen.

KO