Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkligt sväng med bygdens dotter

Folkmusikgruppen RIM bjöd på en svängig konsert på bylokalen på Öhn. En av medlemmarna – Elin Jonsson – är uppväxt i byn.
– Det är kul att ta med bandet hem, säger hon.

Folkmusik har alltid varit en del av Elin Jonssons liv. Hennes föräldrar spelar fiol och har varit med i folkmusiksvängen länge.

– Jag föddes in i det här. Jag har spelat fiol så länge jag kan minnas, det har alltid funnits där, säger Elin Jonsson.

Vad är det med folkmusik som gör att du gillar den?

– Jag gillar tonspråket, musiken i sig. Men så är den väldigt kommunikativ och lätt att spela med andra.

På en masterutbildning i folkmusik, där studierna var förlagda i Stockholm, Odense, Helsingfors och Voss (Norge) träffade hon Sunniva Abbeli, Hilde Fjerdingöy och Jo Einar Jansen. För två år sedan bildade de gruppen RIM. I år tog de examen från utbildningen, men bandet lever kvar och har nyligen släppt sin första skiva - som innehåller 14 låtar. Skivan spelades in på Sibeliusakademin i Helsingfors.

– Vi är nöjda med skivan. Man blir väl aldrig helt nöjd, men det känns bra, säger Elin Jonsson.

RIM är nu ute på en turné för att marknadsföra skivan. Det har blivit två spelningar i länet, först i Aspås och sedan i Elin Jonssons hemby Öhn.

– Det är extra roligt förstås. Här har jag familj, släkt och vänner som sitter i publiken, säger Elin Jonsson.

Bandet gjorde ett liknande upplägg förra året och spelade även då på Öhn.

– Vi hälsade på varandra och då blev det ännu mer att vi lärde känna varandra. Nu är vi som en stor familj, säger Sunniva Abbeli.

Till hösten flyttar Elin Jonsson till Älvsbyn för att jobba halvtid som fiollärare. Den andra tiden tänker hon lägga på RIM - och på att frilansa som musiker.

– Men man får tänka utanför ramarna tror jag, och hitta olika infallsvinklar och projekt. De flesta gör olika saker, det är få som kan livnära sig på att bara spela - men de finns.