Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkkär mångsysslare död

Annons


Ett långt liv i rampljuset är över. John Harryson avled på fredagen, 82 år gammal. Han teaterdebuterade redan som 14-åring och blev en folkkär mångsysslare med uppdrag på tv, film och teaterscenen.

En äldre generation minns honom kanske som den aggressive rivalen Lelle i Ingmar Bergmans "Sommaren med Monika", eller som handelsmannen i tv-serien "Hedebyborna". Yngre tittare kopplar i stället ihop honom med träffsäkra dubbningar av tecknade figurer: sheriffen i Nottingham i "Robin Hood", åsnan Ior i "Nalle Puh", farbror Joakim i Disney-serien "Duck tales" och rösten som Doktor Snuggles.

John Harryson föddes i Katrineholm, men växte upp i Norrköping där han scendebuterade som tonåring på Arbisteatern. Han fick sin utbildning på Gösta Terserus teaterskola i Stockholm och Norrköpings-Linköpings Stadsteaters teaterskola. Det stora genombrottet kom i föreställningen "Utanför dörren" av Wolfgang Borchert 1950, några år dessförinnan hade han filmdebuterat i filmen "Begär".

Men den framgångsrika karriären kunde ha slutat på 1950-talet. John Harryson tyckte att yrkeslivet som skådespelare var ekonomiskt osäkert och började i stället jobba på Finnboda varv i Nacka. 1955 lockades han tillbaka till teaterlivet av Johan Falck i Helsingborg, där han stannade i fem år. Han hann också verka på stadsteatrarna i Göteborg och Stockholm innan han engagerades av Dramaten där han blev kvar mellan 1968 och 1984.

John Harryson hade många strängar på sin lyra. Förutom uppdragen som skådespelare var han verksam som vissångare och gav genom åren ut ett stort antal skivor, bland annat med tolkningar av Birger Sjöberg. För tio år sedan gjorde han ett bejublat gästspel i SVT:s "Så ska det låta" som då leddes av sonen Peter Harryson.

Mer läsning

Annons