Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkhemmet 2014

Socialdemokraternas tre valprojekt

– EU s lägsta arbetslöshet 2020.

– Jämlik skola som inom tio år är bland de fem bästa i EU.

– Minskade inkomst och hälsoklyftor.

Pensionärsskatt, riskkapitalbolag i skolan, läx-RUT, tvångs-LOV, utförsäkrad och fas 3 är ord och uttryck som regeringen har berikat det svenska språket med vilkas innebörd för åtta år sedan skulle ha uppfattats som lätt bisarra.

Varför ska pensionärer betala högre skatt än löntagare? Varför ska staten ge skatterabatt till de föräldrar som har råd att ge sina barn läxhjälp?

Varför ska cancersjuka i Sverige bli av med sin sjukförsäkring? Jag skulle kunna raljera och göra mig rolig över alliansens nya ordlista men för mig och många andra är det allvar.

Vi är många som känner att det Sverige vi har byggt upp tillsammans håller på att förändras – att vårt land håller på att glida isär, bli kallare och hårdare. Grupper ställs mot varandra: sjuka mot friska, män mot kvinnor, arbetslösa mot dem som har jobb och pensionärer mot löntagare.

Trots 400 000 arbetslösa och skolresultat som sjunker snabbast av alla jämförbara länder så har vi en nöjd regering tom på skarpa förslag som skapar framtidens jobb och en kursändring i skolan.

Det är nog nu, det räcker. Allt i livet stavas faktiskt inte privatiseringar, skattesänkningar eller utförsäkringar.

Socialdemokratin har ett övergripande syfte: Vi drivs av en vilja att skapa ett mer jämlikt samhälle där vi alla kan lyckas tillsammans Vi kommer aldrig att klara framtidens jobb om vi inte klarar utmaningarna i skolan. Det finns ingenting som skapar så stora klyftor i samhället som arbetslöshet. Det finns heller ingenting så fundamentalt orättvist i ett samhälle som en skola där ett barns kunskap och framtid avgörs av vilken familj man tillhör, vilken samhällsklass eller vilket bostadsområde man råkar växa upp i.

För att skapa en jämlik och toppresterande skola måste vi ha samma förväntningar på bilmekanikernas barn som läkarnas. Vi måste utgå från att alla barn kan och ska klara skolan. Vi socialdemokrater är beredd att avsätta de medel som krävs för att lärarna och rektorerna ska kunna vända utvecklingen i svensk skola. För oss går skolan före skattesänkningar varje dag i veckan. Vi har redan föreslagit mindre klasser, investeringar i lärarna, läxhjälp till alla barn, sommarskola för dem som inte når målen och obligatoriskt gymnasium.

Vi går vidare och riktar under de kommande åren en miljardsatsning för att lyfta resultaten i de skolor som har tuffast utmaningar. Det handlar om att ge alla barn en bra start i livet. Vi kommer att ta stöd av forskningen, söka brett samarbete och agera långsiktigt. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta prioritera skolan till dess vi ser resultat. Därför ska skolresultaten upp och arbetslösheten ned. Det kommer att vara vårat huvudfokus under nästa mandatperiod.

Gunnar Sandberg (S) Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel