Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkhälsoinstitutet oroas av unga kvinnors narkotikavanor

Det är vanligare bland män än kvinnor att använda narkotika. Men bilden är inte entydig. Vad gäller kokain är det fler unga kvinnor än unga män som använder den olagliga drogen.

Det framgår av en kartläggning som Statens folkhälsoinstitut har gjort.

Resultaten från de olika delstudier som ingår i rapporten tyder på att narkotikabruk generellt är vanligare bland män än kvinnor. Ungefär dubbelt så många män än kvinnor uppger att de någon gång använt narkotika. Dubbelt så många män uppger också att de använt narkotika de senaste 30 dagarna. Men det är något fler kvinnor än män som svarat att de använt något narkotikapreparat det senaste året.

Studien har också granskat användandet av kokain. Resultatet de kommit fram till är att det är fler män än kvinnor som uppger att de har använt det någon gång. Men bland unga ser bilden annorlunda ut då det är fler unga kvinnor än unga män som använt just kokain, 3,7 procent jämfört med 1,7, i åldergruppen 15 -24 år. Det är också fler kvinnor än män som svarat att de använt drogen de senaste tolv månaderna, 2,7 respektive 0,5 procent.

Också vad gäller amfetamin, hallucinogener, lugnade läkemedel och sömnmediciner är det högre siffror för unga kvinnor än unga män, 15-24 år. Även i nästa åldersgrupp, 25-32 år, vad gäller både de sistnämnda drogerna och kokain, är skillnaden mellan män och kvinnor liten. I äldre åldersgrupper är det männen som dominerar.

En del av kartläggningen är en undersökning bland studenter. Också den talar för ett högre narkotikabruk bland kvinnor i vissa sammanhang. Med undantag för cannabis har kvinnorna använt samtliga narkotiska preparat oftare än männen i undersökningen.

Men utredningsresultaten som kommer från undersökningar bland restauranganställda respektive festivalbesökare motsäger de andra resultaten om kvinnors narkotikabruk. Folkhälsoinstitutet vill se ytterligare studier i ämnet.

Folkhälsoinstitutet menar också att resultaten väcker frågor om narkotikautvecklingen bland de yngsta kvinnorna samt att resultaten talar för att manliga och kvinnliga narkotikabrukare har olika livsvillkor.

– Kvinnor med ett frekvent narkotikabruk framstår som betydligt mer utsatta än män, med mindre socialt stöd och en större psykisk sjuklighet, säger Sven Andréasson, expert på Statens Folkhälsoinstitut.