Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkhälsodag för de äldre i Folkets Hus

För andra året i rad anordnades en folkhälsodag för pensionärer i Folkets Hus. På programmet stod glágympa, boule och medicinsk qigong

Dagen inleddes och avslutades med underhållning av kommunens musikskola där bland andra Maja Näslund från årskurs 7 i Centralskolan i Hoting stämningsfullt sjöng den egna låten "Key to your heart".

Från Hoting kom även glágympa gängets åtta damer som visade sin lättgymnastik på scenen till tonerna av Christer Sjögren och Lasse Berghagens "Hålligång i skogen". 72-åriga Maud Olsson från Stornäset ledde och fick med sig den lilla men entusiastiska publiken.

– Vi är inte Idlaflickorna i fall ni funderar. Nu kör vi igång!

Gympagängets järnlady 87-åriga Astrid Hafeldt som har varit med sedan starten för sju år sedan, tycker att gympan gör att hon blir mjukare i kroppen och piggare.

– Jag gympar en gång i veckan men sen jag håller jag även på med stavgång och vattengympa.

– Gympan ger oss en sån glädje och alla kan delta, även de i rullstol. Sedan är det så härligt att träffas att göra saker ihop, säger Maud Olsson som berättar att flera av gympadamerna också går på linedance två timmar i veckan.

Inger Gidlöf tog sedan över och visade med lugna mjuka rörelser hur medicinsk qigong fungerar.

– Jag har själv blivit av med värk i knäna och slipper även svullna fötter och ben tack vare qigong.

Folkhälsodagens program blev varierat med korta seminarier som hur man använder hjärtstartare, teknik för äldre och kulturens betydelse för hälsan.

Under dagen fanns även flera olika utställare på plats som olika studieförbund och företagare.

Folkhälsodagen ligger i linje med kommunens folkhälsoprogram där kommunen samarbetar med andra verksamheter för att uppnå det övergripande nationella målet att skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor. Bakom arrangemanget står det kommunala pensionärsrådet, KRP och vård- och socialförvaltningen.