Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkets hus-föreningen fick nobben från oväntat håll när bygdemedel fördelades

Nu är fördelningen av bygdemedlen i Strömsunds kommun klubbade. Och det blev inte några 340 000 kronor till Folkets hus-föreningen för modernisering av konferensutrustningen. Det satte den borgerliga alliansen stopp för, med oväntat stöd från Rättvis demokrati.

Årligen delas pengarna ut som en återbäring till kommunen för de ingrepp i landskapet som vattenkraften medför. Pengarna betalas från de som har tillstånd för vattenverksamheten till länsstyrelsen i respektive län.

Föreningar ansöker om pengarna till tänkta investeringar och efter kommunens inrådan beviljar sedan länsstyrelsen pengarna.

Förra veckan klubbade kommunstyrelsen i Strömsund fördelningen av Strömsfonderna och Fjällsjöfonderna. Frostviksfondernas fördelning fastställs lokalt av Forum Frostviken.

När det gäller Strömsfonderna och Fjällsjöfonderna blev resultatet i stort det samma som förslaget från arbetsutskottet.

Några som dock gick på nit är Folkets hus-föreningen i Strömsund. De har den senaste tiden satsat på att modernisera anläggningen till dagens krav för konferensverksamhet. I fjol beviljades pengar så att foajén fick sig en ansiktslyftning med nya möbler och ett litet café kunde installeras i anslutning till detta.

Nu sökte man 340 000 kronor för att kunna köpa in och installera utrustning för videokonferens.

Men det blev nobben av kommunstyrelsen. Moderaten Britt-Inger Roos kom med initiativärendet, där den borgerliga alliansen fick oväntat stöd av Rättvis demokrati.

– Det ligger helt i linje med de ställningstaganden vi har tagit kring Folkets hus tidigare, säger hon, men är noga med att betona:

– Jag är inte emot utvecklingen av Folkets hus, men jag tycker inte att den utvecklingen ska göras med bygdemedel, säger hon och hänvisar till konkurrensskäl.

I stället ville hon att pengarna skulle gå till idrotten och ungdomarna och ansåg att IFK Strömsund, vars begäran om 352 000 kronor till ny högtalarutrustning var på väg att avslås, skulle få en större del av pengarna. Samt att Vattudalens kulturbåtar skulle få pengar att rusta turistbåten M/S Tärnan, vilket också var på väg att få nobben.

I beslutsomröstningen fick den borgerliga alliansen i kommunstyrelsen, något otippat, stöd från Rättvis demokrati. Partiet har tidigare stridit för att Folkets hus-föreningen i andra politiska frågor.

– Den aktuella förfrågan gällde teknisk utrustning och vi ville inte stödja det eftersom vi hellre ser att det satsas på personalen i verksamheten, säger Göran Edman, ordförande i rättvis demokrati.

Och på just detta området anser partiet att det finns rum för förbättringar och tills dess vill de inte vara med och bevilja några pengar.