Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkets bio Regina visar "Godheten"

Folkets bio Regina satsar på en hel vecka av svensk film.

På fredag, när veckan startar, visas Stefan Jarls "Godheten".

SVT motiverar sitt omdebatterade beslut att inte visa "Godheten" så här: "SVT är inget Youtube där filmmakare och andra producenter kan lägga ut sina produktioner när de vill. Stefan Jarls film Godheten är en mycket speciell blandning av spelfilm och dokumentär. Den är debattglad, personlig och ensidig. Det är en typ av film som SVT visar, dock inte i samband med ett val."

Nu ger Folkets bio Reginas svenska filmvecka biopubliken i Östersund en ny chans att se filmen – som redan i fjol vår visades på Regina.

– "Godheten" missade jag själv när den gick, säger Johanna Gadd som är ny biografföreståndare på Folkets bio Regina.

Det är också en poäng med den svenska filmveckan, många av filmerna har visats relativt nyligen men eftersom filmerna bara går en vecka i taget kan man lätt missa tillfället. En satsning på ny svensk film från Svenska filminstitutet möjliggör festivalveckan.

– Vi vill visa vad unga svenska regissörer gör i dag. Det blir tydligare om man ser många filmer tätt, säger Johanna Gadd.

Varje dag visas minst tre filmer. I festivalveckan satsar föreningen extra på att nå nya målgrupper. Brunchbio till Gabriella Pichlers "Äta sova dö" på lördag förmiddag är ett sådant exempel:

– Det är spännande att testa om den tiden på dagen kan vara en tid som folk gillar att se film på, säger Johanna Gadd.

Skräckfilmslördag med lokalproducerade "Marianne" som följs av ett samtal med regissören Filip Tegstedt och sen visning av splatterskräckisen "Vittra" är ett annat.

– På kvällen kommer vi dela ut flygblad på stan utanför krogarna, det är också ett nytt grepp.

Under veckan ges också en ny chans att se Sofia Norlins "Ömheten", om unga framtidsdrömmar i ett Kiruna som skälver av gruvan under ytan och Anna Odells "Återträffen" som var en stor publiksuccé då den visades på Regina i höstas. I dokumentären "Att skiljas" berättar filmaren Karin Ekberg om föräldrarnas skilsmässa. På programmet finns också bland annat Lisa Langseths "Hotell", dokumentären "De dansande andarnas skog", Lukas Moodysons "Vi är bäst" och barnfilmklassikern "Hugo och Josefin".