Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folke Selander

/

I juli avled Folke Selander, 101 år gammal.

Annons

Han föddes på Svegården i Klövsjö och dog på Myrans äldreboende på Prästgatan i Östersund efter ett innehållsrikt liv.

Han växte upp i fjällbygd under en tid då jordbruk med fäbodliv, skogsbruk och fiske fortfarande var grunden för försörjningen. Folkes pappa var faktor i Wifstavarfs skogsbolag, vilket innebar att familjen bodde växelvis i Klövsjö och Storsjö Kapell. Folke hade stor kunskap om dessa byar och hade med sig minnen om människor och hur man levde. Han släppte aldrig kontakten även om han bröt upp för att hitta sin väg.

Fjällvandringar dels i Jämtland-Härjedalen, dels i Lappland förblev ett av hans intressen. Där fann han rekreation. Under de sista åren då han blivit allt mindre fysiskt rörlig ”vandrade” han med hjälp av kartorna. Fingret stakade ut lederna och han kunde berätta.

Musiken var Folkes största intresse. Hans mormor, Sve-Lisa, lärde honom de gamla sångerna på Klövsjömål och hans mamma Märit sjöng till gitarr och i kyrkans sånggrupp.

Folke valde framför allt klassisk musik och kyrkomusik och utbildade sig till kantor och folkskollärare, så kallad skolkantor.

Under tio år tjänstgjorde Folke som skolkantor i Rödön. Han gifte sig med Märit Albano från Aspåsnäset och de fick tre döttrar och en son under Rödötiden. Sedan flyttade familjen till Östersund. Där föddes den yngsta dottern. Barnen fick möjlighet att gå i läroverk och flickskola. Folke tjänstgjorde som folkskollärare i Östersund och på Frösön, och var med att bygga upp den kommunala musikskolan. Efter några år fick han skolkantorstjänsten i Ås och familjen flyttade igen.

Att vara skolkantor innebar före femdagarsveckan sex dagar som lärare och den sjunde som organist och körledare i kyrkan. I Rödön startade han kyrkokören 1935 och fick närvara vid körens 70-årsjubilem 2005. I Ås ledde han kyrkokören under 20 år. Många gånger ordnade han samarrangemang med körerna i Rödön och på Frösön, när man ville uppföra större verk. Engagemanget var stort.

Efter pensioneringen bosatte sig Folke och Märit i Östersund, där Märit avled 27 år titigare än han. Med god hälsa, många intressen och vänner tog han sig igenom sorgen. Under sina sista år var han sambo med Disa Sundin, tills hon dog tre år före honom.

Krafterna avtog betydligt under de senaste åren men minnet för det gamla behöll han och om man hade tur fick man ta del av många intressanta och spännande berättelser från förr. På sin 100-årsdag var han mycket pigg. Han tog emot på Myrans äldreboende, kände igen gratulanterna och sjöng för dem. På kvällen deltog han med familj och närmaste släkt i sin 100-årsmiddag på Hovs restaurant. Han gillade att fylla 100!

Tack vare god omvårdnad på Myran fick han en fin sista tid.

Dottern Ingeborg Lundberg

Mer läsning

Annons