Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folke Jönsson

/

Vår älskade pappa har efter en tids sjukdom somnat in, men hans minne lever ljust kvar.

Annons

Pappa föddes i mitten av en syskonskara på sex i Kallsta, Lit, där hans föräldrar Magnus och Elsa drev jordbruk. Han fick tidigt börja hjälpa till med sysslor på gården och redan som 12-åring hade han långa arbetsdagar i skogen med vår farfar.

Pappa närde en dröm att bli polis och sökte till polishögskolan men ödet ville annorlunda för i samma veva blev farfar dålig. Eftersom pappa var den ende hemmavarande sonen fick han lägga sina drömmar åt sidan för att ta över skötseln av gården. Han valde därefter att fortsätta på den linjen och gick Torsta lantbruksskola för att som 24-åring överta hemgården.

Några år senare hittade han och hans ungdomsförälskelse tillbaka till varandra och 1961 gifte han sig med sin stora kärlek Svea Sandström. De fick kort därpå sonen Roger som följdes av Håkan och Stefan för att till sist få dottern Anita.

En röd tråd som följde pappa genom hela livet var hans kärlek till hundar. Sin första hund köpte han som 15-åring och när han inte fick ha hund hemma för sina föräldrar valde han att ta med sig den och flytta ut till familjens fäbod. Han provade många olika raser under årens lopp men det var stövarna hans hjärta klappade varmast för. Hans intresse för hundar gick hand i hand med jakt vilket var ett brinnande intresse som han även förde över på alla sina söner.

Pappa trivdes bäst i skog och mark där han kände till varenda stig och stubbe. Otaliga är de mil hans ben har vandrat under alla år på myrarna runt hemtrakten, ”ske mä fara och titt om de våhl nå mylta” var en stående kommentar.

Pappa var väldigt mån om familjen och hemmet, i trädgården var det han som påtade, drev upp egna blommor och grönsaker och såg han en fin blomma någonstans var han snabb att köpa den för att förgylla hemmet. På senare år blev han även intresserad av konst så hemmet pryddes av tavlor med djur- och naturmotiv.

Pappa var även noga med att hålla kroppen i form. Som ung spelade han fotboll och på vintrarna åkte ofta längdskidorna på där han även drog ut oss barn i spåren. Även de sista åren när hans kropp började säga ifrån var han noga med sina dagliga promenader.

Pappa och mamma fick ett långt och lyckligt liv tillsammans, aldrig har vi barn hört ett hårt ord sägas mellan dem och nästa år skulle de ha varit gifta i 50 år. Pappa satte familjen främst och var väldigt mån om att vi alla skulle må bra, han var också mycket glad i barnbarnen och sken alltid upp som en sol när de hälsade på. År 1996 övertog äldsta sonen Roger hemgården men pappa och mamma valde att bo kvar tills våren 2008 då de flyttade till en lägenhet i Lit.

Många är de sjukdomar pappa har fått fajtas med under årens lopp men den sista lyckades han tyvärr inte besegra. Han var en man som gjorde avtryck här på jorden och vi är många som kommer att sakna hans kunskap, klokhet och humor, men vi kommer alla att minnas vår pappa med stor glädje och värme.

Barnen

Mer läsning

Annons