Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkdräkter, gemenskap & nostalgi på Jamtli

För jämtarna betyder hembygdsföreningarna gemenskap och över 400 personer samlades på söndagen för att fira Jamtlis 100-årsjubileum.

Annons

– Det är mycket mer folk här än förväntat. Återigen en succé för Jamtli och hembygdsrörelsen, säger Göte Murén, ordförande i Jamtlis Gynnare.

Finaldag av sommarens Historieland och hembygdsföreningsfestival lockade många besökare att fira Jamtlis 100-årsjubileum. När flera hundra personer från omkring hälften av länets hembygdsföreningar tågade in på Jamtli kunde folkdräkter av olika slag skådas så som Frösö- och Hammerdalsdräkten.

Vi trodde att det skulle bli hundra personer så det är jättekul att se den här uppslutningen. Vi ser hembygdsföreningarna som lokala samarbetspartners. Behöver vi till exempel information om Fors ringer vi hembygdsföreningen i Fors som hjälper oss att ta fram den informationen och behöver de hjälp med en utställning så hjälper vi dem, säger Henrik Zipsane, chef på Jamtli.

Konferencier för dagen var Per Bergvall, ordförande i Ragunda hembygdsförening, som presenterade hembygdsföreningarna och gav kuriosa kring dräkterna när de tågade in på området. Micken togs sedan över av Sten Rentzhog, ordförande i länets hembygdsförbund Heimbygda och före detta chef på Jamtli. Han pratade om samhörigheten i och mellan hembygdsföreningarna och uppmanade sedan alla att gratta födelsedagsbarnet.

– Länge leve det fantastiska Jamtli, hurra, hurra, säger han och i hurraropen instämde hembygdsföreningsmedlemmarna som rest sig upp från sina bänkar.

Just gemenskap och sammanhållning var ord flera besökare använde när de beskrev hembygdens betydelse för LT.

Söndagen på Jamtli fylldes efter talen med underhållning från bland annat Ovikens spelmän och Lärkorna. Hembygdsföreningarna fick flytta in på respektive gårdar för dagen. Samtidigt som det rådde feststämning på Jamtli var det en vemodig dag för de som jobbat med Historieland under sommaren.

Det känns både sorgligt och kul. Man är rätt trött efter en hel sommar samtidigt som det är otroligt givande, speciellt om man som jag jobbar på 50-talet som många har minnen från, säger Linda Åkergren från Oviken.

Hon berättar att hon haft otaliga diskussioner om vilken motor det satt i pv:n och att avslutar med att säga att hon ska njuta så mycket hon kan av årets sista Historie-landsdag.

Evelina Pålsson

Annons