Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkbildaren Bengt drog rekordpublik

Än lockar han en stor och hängiven publik till sina föredrag, den gamle kultur- och utbildningsministern Bengt Göransson.

Hos Humanistiska Föreningen i Östersund blev det sprängfullt och publikrekord när han på torsdagskvällen framträdde med ett tal, provokativt betitlat Inte fan blir man friskare av kultur!

81 år gammal är den gamle folkbildaren, som ägnat ett helt liv åt olika kulturfrågor, still going strong. Rolig, spirituell, vass i repliken och skärpt som få i sina analyser lockar han till skratt och applåder när han synar olika kulturföreteelser och tendenser i tiden.

Kultur är ingen drog utan en livsnödvändighet, säger den före detta politikern, som apropå föredragstiteln menar, att kultur inte säkert gör individen friskare, men att den definitivt förbättrar samhällets hälsa.

Som före detta ordförande i Riksteatern, ABF:s förbundsstyrelse, Föreningen Norden, Folkets Hus riksorganisation, expert i radioutredningen och utredare av filmfrågor vet han att det är viktigt att skapa förutsättningar för ett vitalt kulturliv. Det ökar både engagemang och medvetenhet hos medborgarna, vilket i sin tur kan sätta igång förändringar i ett samhälle.

Men man ska inte vänta sig att kultur ska skapa tillväxt, kulturen måste få ha ett egenvärde, menar Göransson.

Han är mycket kritisk till vad han kallar festivaliseringen av kulturen, där man ska locka massor av publik till jättelika arenor, medan man i ett förytligande glömmer bort den enskilda människans upplevelser. Underskatta inte publikens betydelse, uppmanade Göransson, som inte gav mycket för den nya kulturpolitik som förs i landet.

Ett annat kraftfullt angrepp riktade Göransson mot det offentliga språk som politiker brukar och gjort till ett slags kamouflagespråk med ord som döljer i stället för att tydliggöra. Som exempel tog han den senaste regeringsförklaringen, som präglades av vad han kallade sjösjukeprosa med ett slags signalord som ingenting betyder och ingenting ska betyda.

– Återerövra det offentliga språket så att orden får tillbaka sin betydelse, sade Göransson.

Inte vet jag om man blir friskare av att lyssna till den gamle politikern och folkbildaren Bengt Göransson, men man blir definitivt glad av att höra honom – både frän och spirituell som han är – ge sina rallarsvingar mot tidens olater och politikens missgrepp.

LO Rindberg