Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkbilda i IT-kunskap

Minst en halv miljon pensionärer har inte tillgång till internet hemma. Detta är ett synnerligen stort problem eftersom fler och fler tjänster skall vi utföra själva och då över internet. Det framväxande e-samhället ställer större och större krav på att DU skall vara digitalt delaktig.

Fler och fler samhällstjänster skall utföras via internet och det kräver således tillgång till nätet och då givetvis i hemmet. I åldersgruppen 55-74 år är det ungefär 13 procent som saknar denna tillgång. Går vi upp till åldersgruppen 65-85 år är läget ännu sämre. Här står en av tre utanför visar statistik från SCB.

Om vi ser på de senaste åren har utvecklingen med de smarta telefonerna gjort att äldre halkat efter ännu mer.

Den digitala delaktigheten har med generation att göra. Våra barn och ungdomar är ju uppväxt med detta, medan den nya tekniken och dess möjligheter är ibland svår att förstå för äldre.

Om vi tittar framåt så kan vi i dag inte säga hur snabbt och åt vilket håll den nya tekniken kommer att utvecklas och vilka tjänster som kommer att hanteras över internet. Att utvecklingen kommer att fortsätta det kan vi nog alla vara överens om. Därför är det viktigt att vi i vårt demokratiska samhälle ser till att alla har en chans att finnas med i det framtida e-samhället.

PRO:s Ordförande Curt Persson har sagt "Man borde göra satsningar från samhällets sida för att öka användningen av internet. Vi orkar inte utbilda alla pensionärer".

Jag kan mycket väl förstå detta.

Jag tycker att det nu är hög tid att se folkbildningens och inte minst studieförbundens betydelse i ett samhälle som ständigt förändras.

Det finns tio studieförbund och ett stort antal folkhögskolor som ingår i det som vi i dagligt tal kallar folkbildning. Här finns som jag ser de outnyttjade resurser för att hjälpa till att tillgodose de krav som samhället har på att vi alla skall ta del av e-samhället. Studiecirkelns pedagogik är alldeles utmärkt för att tillgodose inte minst de äldres krav och möjligheter att i framtiden kunna vara med och inte halka efter eller helt stå utanför.

Ge folkbildningen lite mer resurser så kommer vi att klara det uppdraget på ett utmärkt sätt och väldigt kostnadseffektivt, för det är ju det som gäller. Vi har mer än 100-års erfarenhet av folkbildning och det kan man inte bortse ifrån i dessa sammanhang.

Kjell Svantesson

Ombudsman ABF JH

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel