Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Folk måste få välja själva var de vill bo"

LT:s reporter Anita Näsberg fick en pratstund med statsministern om läget i vårt län.

Jämtland har länge haft en negativ befolkningsutveckling, kan man ändra det med politik?

– Både ja och nej, grunden är att människor gör egna val var de vill bo och samtidigt kan man från politiken skapa förutsättningar för att bredda arbetsmarknaden, att fler företag uppmuntras att stanna och växa, säger Fredrik Reinfeldt.

– Ju fler och olika företag man har, desto bredare blir alternativet och fler kan stanna kvar just med sin inriktning. Ibland har man vuxit upp på orter där alternativen av arbetsgivare är för få, då kan det i sig bli en risk att man flyttar för en annan utbildning, annat intresse eller annan inriktning.

Sedan 1995 har 170 kommuner minskat i befolkning medan Stockholmsområdet växer så det knakar. Går det att göra något för att ändra den här utvecklingen?

– Då svarar jag igen, ja och nej. Människor kan fatta egna beslut om var de vill bo. Det är inte bara i Sverige vi ser en stark urbaniseringstrend. Då måste man uppmuntra företagen. Jag tycker att Svenskt näringslivs företagsrankning, av Sveriges kommuner, visar att det finns allt från kommuner som är väldigt nogsamma med att det finns näringsliv och många små företag till andra, som inte alls är lika duktiga.

För att få folk att flytta till ett glesbygdslän som Jämtland måste det finnas en fungerande infrastruktur. Här går det inte att åka på en del vägar, telefonerna fungerar inte och det finns inte bredband. Kommer ni, om ni får makten i fyra år till, att exempelvis satsa mera på vägarna?

– Det här är din åsikt. Jag tror att det är väsentligt bredare och mer som avgör varför man väljer att bo på ett visst sätt. Många har exempelvis en stark koppling till att bo där de själva har vuxit upp. Ibland blir det en diskussion om att försöka få 19-åringar att stanna kvar. Vi ser en tendens att de kanske återvänder senare i livet, då spelar jobb väldigt stor roll liksom kvaliteten i skolan.

– Vi har också vid två tillfällen kraftigt byggt ut de resurser vi har i Sverige till infrastruktur. Vi har mycket att ta igen, men vi har ökat både investeringar och underhåll därför att vi förstår att det är väldigt viktigt.

I Jämtlands län finns det inte så stor framtidstro. När länet toppar någon lista i statistiken är det för det mesta något negativt som högst självmord, flest sjuka eller hög arbetslöshet. Hur ser du på det?

– Det är väl inte bra att förmedla den bilden för då kanske folk lyssnar och tänker att här är det inte så roligt att bo. Det måste byggas en beskrivning att man tror på något och vill attrahera människor.

– Jag har sett hur upplevelseindustri och turism har vuxit upp och det har gett en helt annan och bättre känsla kopplat till Jämtland. Det är också viktigt vilken attityd vi väljer att förmedla.

Tror du att ni vinner nästa val?

– Jag ställer upp för att jag tror att vi kan vinna, avslutar Fredrik Reinfeldt.