Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folk använder Kupan som soptipp

Kupan i Sveg får in mycket skänkta kläder och saker till butiken, men tyvärr får en stor del gå direkt till soptunnan.

– Vi har blivit en soptipp, säger Britt Axelsson som jobbar ideellt på Kupan.

Annons

Röda Korsets mötesplats Kupan i Sveg kan samla in pengar till behövande runt om i världen tack vare att privatpersoner skänker kläder och prylar som säljs i butiken.

– Vi är väldigt tacksamma för det som folk skänker, men det måste vara helt och rent för att kunna säljas, annars är det ingen mening att vi får det. En del frågar om vi inte kan skicka kläder, men det kostar väldigt mycket och de kläder vi skickar måste kunna användas även de, säger Irma Hjort som är Kupan-ansvarig.

Endast en eller två gånger om året skickar Kupan i Sveg i väg saker utomlands. Ett mer effektivt sätt att hjälpa är att skicka pengar och Irma Hjort berättar stolt att Kupan i Sveg skänkt 50 000 kronor till katastrofområden i Afganistan och 50 000 till Haiti, pengar som kommer från butiken och medlemsavgifter.

Irma Hjort och Britt Axelsson går igenom en kartong med gamla kläder som kommit in. Där i ligger bland annat en gammal smutsig kavaj med trasigt foder.

– Vissa kläder ser ut att ha hängt på vinden i 25 år, säger Britt Axelsson.

– Det är respektlöst, folk borde förstå att det här inte går att sälja, säger Irma Hjort.

Varje vecka är det flera sopsäckar fulla med smutsiga och trasiga kläder samt kantstötta tallrikar som de ideellt arbetande får köra till soptippen. Ibland lämnar folk in säckarna och ibland står de bara utanför dörren, trots en skylt som berättar att man inte ska ställa något utanför Kupan.

– Vi har en man som är snäll nog att köra bort det. Vi vill inte låta gnälliga och är glada att folk skänker kläder och prylar. Men vi jobbar alla ideellt och har fullt upp hela dagarna, då borde vi få slippa allt skräp, säger Irma Hjort.