Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följsamma Fredrik

Annons

Det är ett nederlagstippat moderatparti som drar igång sin partistämma. Arbetslösheten håller i sig och missnöjet med den försämrade välfärden växer. I en färsk undersökning svarar 59 procent av de borgerliga väljarna att de skulle föredra kvalitetsförbättringar i skolan framför ett femte jobbskatteavdrag. 49 procent vill förbjuda vinster i välfärden. Det är borgerliga väljare som tycker så här. Det säger något om tidsandan.

Det behöver inte vara en nyväckt solidaritetskänsla vi ser, bara att effekten av krympande offentliga resurser till slut nått alla, även de friska och arbetsföra. Det börjar bli få som inte har berörts på något sätt, som inte har behövt lämna sitt barn till en stressad förskollärare, besöka en anhörig på ett personalglest äldreboende eller sitta fast på ett tåg efter ett signalfel.

Nu får Fredrik Reinfeldt intern kritik för att inte ta välfärdsfrågorna på allvar. Och partistrategerna verkar ha läst av stämningarna. Den rådande taktiken bygger på snabbt fotarbete: ducka, vika undan, vara följsam.

I sitt öppningstal på stämman talade Reinfeldt om Moderaternas "jämlikhets- och jämställdhetssträvan". Precis som om han inte styrde över ett land där inkomstklyftorna ökar snabbast i OECD och där skillnaden mellan mäns och kvinnors medelinkomster ökat med 18 000 kronor på sex år. Det är tom retorik. Men bara genom att undvika löften om fler skattesänkningar tar Moderaterna ännu ett steg närmare Socialdemokraterna.

Det är dags att Socialdemokraterna distanserar sig och formulerar ett tydligare alternativ nu. Hur ska annars väljarna märka någon skillnad?