Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följetong kring brandhärjade hus fortsätter – kommunen vill att Backeman betalar ytterligare vite

Artikel 1 av 4
Turerna kring nedbrunna bensinmacken
Visa alla artiklar

Miljö- och byggnämnden i Strömsunds kommun har beslutat att ålägga en man i Backe 10 000 kronor i vite då denne inte rivit brandhärjade hus. Därmed fortsätter en flera år lång följetong.

Det var i september 2013 som en man i 35-årsåldern tände eld på två hus i byn Backe i Strömsunds kommun. Det var i en gammal bilmack och i ett intilliggande förrådshus som det började brinna och mannen dömdes sedermera till två och ett halvt års fängelse för mordbrand.

De brandhärjade husen stod kvar på samma plats och byborna började föra fram klagomål då de både ansågs farliga för lekande barn samt att de gav ett tråkigt intryck till besökare. Sedan dess har det varit komplikationer med ägarbyte, men i oktober 2015 beslutade kommunen att ålägga den nya ägaren ett rivningskrav samt att ett löpande vite om 10 000 kronor skulle betalas ut varje månad om inte rivningen genomfördes.

Vid inspektioner har man funnit att husen inte rivits varvid man ansökt till mark- och miljödomstolen att vitet ska betalas ut. Domstolen dömde i början av november i år att ägaren skulle göra just detta.

Nu har miljö- och byggnämnden i kommunen alltså beslutat att man ska ansöka hos domstolen att mannen ska betala ut ytterligare vite. Denna gång gäller det för perioderna mellan 12 september-11 oktober, 12 oktober-11 november samt 31 oktober-30 november i år.

----

Läs mer:

Fängelsedömd för mordbrand

Eldhärjat hus i Backe står kvar – trots klagomål från grannarna

Städade inte upp på gården efter brand – får betala 10 000 kronor i vite

Petter Hansson Frank 063-16 16 23 petter.hanssonfrank@mittmedia.se