Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följa John i skolfrågan

Regeringen vill införa tioårig grundskola. Det är inget kontroversiellt förslag. Tvärtom. MP och V har visat ljumt intresse, men KD är det enda parti som varit uttryckligen motståndare till förslaget. Uppenbarligen har de blivit överkörda av sina allianspartners.

Det regeringen gör är att leka Följa John med Socialdemokraterna i skolfrågan, den fråga som förutspås bli en av de hetaste inför valet i september. Det förslag som alliansen presenterade på onsdagen var i stort sett identiskt med det som Socialdemokraterna lade fram i oktober förra året. Nämligen:

Inför tioårig skolplikt från sex års ålder. Det betyder att dagens frivilliga förskoleklass, den så kallade nollan, ersätts av ett obligatoriskt skolår. Därmed blir lågstadiet fyraårigt.

Regeringen vill också införa ett elfte skolår för dem som inte klarar att nå behörighet till gymnasiet. Det är 12 procent av eleverna som inte gör det i dag. För de som är nära att klara behörighet vill man införa en obligatorisk sommarskola efter nian, också detta ett gammalt S-förslag från förra hösten, för övrigt.

Att förlänga skolplikten med ett år låter som en stor reform. Och det är den förvisso om man ser till organisation och kostnad (beräknad till miljardbelopp). Men faktum är att de allra flesta sexåringar, 96 procent närmare bestämt, redan går i förskoleklass i anslutning till skolan.

Betyder det att reformen är en icke-fråga? Ja och nej. Den är logisk med tanke på det stora kunskapstapp för den svenska skolan som avslöjades i Pisa-rankingen. Sverige är ett av fyra länder i världen som har skolstart för sjuåringar. Intressant nog är det framgångsrika skollandet Finland ett av dem, men de flesta andra har skolstart vid sex års ålder eller ännu tidigare.

Men, och det är ett stort och viktigt men, forskningen visar att en formaliserad undervisning i en strikt klassrumsmiljö kan vara negativt för barns inlärningsförmåga - om den sker för tidigt. Det viktigaste är att sexåringarna får vistas bland andra jämnåriga och ett tillräckligt stort antal intresserade vuxna. Kort sagt, i en bra förskoleklass. Ingenting hindrar att första skolåret utformas så.

Det är alltså innehållet som är det viktiga. Socialdemokraterna vill satsa tre miljarder på att minska lågstadieklasserna med fem elever. Det är en reform som kan göra skillnad.