Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokuserar på hållbart byggande

I helgen var det Ekobygg minimässa på Östersunds bibliotek.
Temat för helgen var "Hållbart byggande - hållbart liv!".

Annons

Minimässan ingår i projektet Hållbara utvecklingsprocesser. Projektets syfte är att generera och sprida kunskap om hållbar utveckling och miljöanpassat byggande.

Jonas Jonasson var en av föreläsarna under mässan. Han är adjunkt på byggingenjörsutbildningen på Miun och föreläste om energibesparing och miljöbelastning.

– Det är viktigt att spara på energi, men det går inte att bara titta enbart på energi för att uppnå minskad miljöbelastning. Energikällans miljöbelastning är också viktig. Det är viktigare att spara energi om det är energi med stor miljöpåverkan, till exempel kolkraft, säger Jonas Jonasson.

Att spara energi är viktigt men hållbart byggande handlar enligt Jonas Jonasson om mer än så.

– Allt byggmaterial innebär en miljöbelastning och om energibesparingen innebär att du till exempel måste isolera med material med hög miljöbelastning så minskar den miljömässiga effekten av energibesparingen, speciellt om man använder en ren energikälla.

Vad bör man som husbyggare tänka på för att bygga hållbart?

– Tillverkarna brukar vara pigga på att tala om att du kan spara kilowattimmar med vissa material, men de miljömässiga konsekvenserna under tillverkningen kan man som konsument lätt glömma bort. Likadant om det finns gifter i materialet. Nu bygger vi inte in radon i husen längre men det finns andra material som kan vara skadliga. Hur människor mår är också en del i ett hållbart byggande, säger Jonas Jonasson.

Boendet bör enligt honom ses som ett system som innefattar allt mellan ekonomi och trivsel.

– Det går ju att dra det hur långt som helst. Om människor är friska blir det färre besök på hälsocentralerna och färre patienter på sjukhusen, så i slutändan kan det finnas samhällsekonomiska aspekter som talar för det, säger Jonas Jonasson.

Ett annat perspektiv på ett hållbart byggande är att använda sig material som är förnyelsebara.

– Det ligger ju i de ändliga resursernas natur, att en dag tar de slut. Därför kan det vara klokare att använda sig av förnyelsebara material, säger Jonas Jonasson.