Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokus på berusade ungdomar för polisen under Yran

Precis som förra året kommer polisen att ha en tillfällig uppsamlingsplats för omhändertagna på Yranområdet. Nytt för i år är att kustbevakningen ska ha en båt i hamnen som är bemannad med poliser.

I vanlig ordning kommer ett antal poliser att patrullera på Yranområdet, runt 40 stycken som mest.

– Inför stråket som startar på fredag har vi avsatt extra personal som ska jobba på stråket tillsammans med ordningsvakter, säger Patrik Filén, planeringssamordnare på polisen.

På torsdag nästa vecka startar den stora kommenderingen. Förutom poliser kommer det också att finnas drygt 60 ordningsvakter i tjänst.

– Vi känner oss trygga med att vi är tillräckligt många. Yran är speciell för det är många ordningsvakter som också kan göra omhändertaganden och ta hand om berusade personer, säger Patrik Filén.

Polisen kommer att ha en civil enhet som tittar efter narkotikabrott och ficktjuvar. De lägger stort fokus på våldsbrottslighet. Genom att vara väl synliga med gula västar och rotera i hela området hoppas de kunna förebygga brott.

Fylleri är det största problemet som polisen har att ta hand om på Yran. Enligt Patrik Filén kommer de att fokusera på att plocka bort unga berusade tjejer, för att de inte ska utsättas för våldtäkt, och unga berusade killar som kan riskera att hamna i misshandelssituationer.

Förutsättningarna för polisens arbete under Yran förändrades markant förra året då polisen flyttade upp till Fyrvalla. Man satte då upp en tillfällig uppsamlingsplats vid Köpmangatan utanför gamla polishuset.

– Det blir exakt samma upplägg i år. Vi kommer att ha ett sorteringstält där vi prövar omhändertaganden och bestämmer om personerna ska tas omhand av socialen, om de kan släppas direkt eller om de ska tas med upp till polishuset, säger Patrik Filén.

Han menar att flytten till Fyrvalla inte har gjort polisens arbete så besvärligt som han hade befarat. Enda nackdelen är att det under Yran behövs transportering från Yranområdet till polisstationen.

Förra året gjorde polisen färre arresteringar än vanligt och Patrik Filén hoppas att den trenden håller i sig.