Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Focaccia med rosmarin och salvia

En ljuvlig focaccia, direkt från Toscana där brödet ofta ersätter potatis eller pasta vid en middag.

Annons

Cirka 20 bitar

Det här behöver du:

12,5 g jäst (1/4 paket)

2 dl mjölk

1 1/2 dl vatten

2 msk olivolja

1/2 msk salt

1/2 msk strösocker

1 msk rosmarin, färsk (hackad)

1 msk salvia, färsk (hackad)

8 - 9 dl vetemjöl

25 g smör (rumsvarmt)

3 msk olivolja

1/2 msk flingsalt

Så här gör du:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till fingervärme, 37 grader, och häll över jästen. Tillsätt olivolja, salt, socker, örter och hälften av mjölet. Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt. Tillsätt större delen av mjölet, spara lite till utbakningen och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt cirka 20 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt till en slät deg. Eventuellt behövs lite mera mjöl. Kavla ut till en platta cirka 25 x 30 cm och lägg i en bakplåtspappersklädd liten långpanna. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Gör gropar i degen med fingret med jämna mellanrum. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Ta ut brödet, vänd det upp-och-ned i långpannan och grädda ytterligare 5 minuter på undersidan. Ta ut och vänd tillbaka, häll över olivoljan och strö över flingsalt. Låt brödet svalna på galler. Skär det sedan i små rektanglar (som en tändsticksask ungefär). Receptet kommer från hembakningsradet.se