Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN varnar – människosmugglare försöker adoptera

/
  • Haitiska barn i bussen på väg till flyg­- platsen i Port-au-Prince. De har alla blivit adopterade av franska familjer.   Foto: Julie Jacobson/AP

Flera barn har försvunnit från sjukhus i Haiti efter skalvet, rapporterar FN:s barnfond (Unicef). Det väcker oro för att människosmugglare kan försöka få barnen adopterade utomlands.

Annons

– Vi har dokumenterat ett 15-tal fall där barn försvunnit från sjukhus och då inte i sällskap med sin egen familj, sade Unicef-rådgivaren Jean Luc Legrand i Genève på fredagen.

– Unicef har arbetat i Haiti i många år och vi vet att problemet med barnhandel fanns redan tidigare. Dessvärre har många av dessa handelsnätverk kontakter med den internationella ”adoptionsmarknaden”.

Barnfonden har varnat världens länder för att öka antalet adoptioner från Haiti omedelbart efter skalvet. Men på flera håll, bland annat i Belgien, Kanada, Tyskland, Nederländerna, Spanien och USA, har processer redan inletts för att påskynda adoptioner.

Enligt Legrand är situationen snarlik den som rådde efter flodvågskatastrofen i Asien. Smugglarnätverk gick då i gång direkt och utnyttjade svagheter hos lokala myndigheter och i hjälpsamordningen. En grupp på 33 haitiska småbarn, som just har adopterats av franska familjer, har i veckan lämnat den skola där de haft skydd sedan katastrofen. En del av barnen är föräldralösa, andra har blivit övergivna. Flera har tidigare bott på ett barnhem som blev illa skalvskadat.

Frankrikes ambassad i Port-au-Prince uppger att 740 haitiska barn adopterades av franska familjer under 2008 och omkring 600 under 2009.

Adoptionscentrum i Sverige – som hittills inte har förmedlat adoptioner från Haiti – har fått många samtal från intresserade, men organisationen framhåller att det måste klarläggas att barnen är föräldralösa och att de inte har släktingar som kan och vill ta hand om dem, innan adoptioner kan övervägas.

Annons